JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Pečené balónky

16. února 2014 v 14:02 |  Kuchyně
Je to s podivem, ale i takové masově masírovací médium jako je www.tn.cz může udělat něco protispotřebního. Zejména občanská iniciativa Ládi Hrušky, který se snaží vést národ k návratu do vlastních kuchyní. I zkusila jsem podle něho upéct langoše. Pravda, jmenuje se to langoše, i když výsledek s langošem nemá zhola nic společného. Ale je to moc dobrý a zajímavý recept. Nazvala jsem si ho Pečené balónky.

Pečené balónky:

1 kelímek (150 g) bílého jogurtu
2 kelímky hladké mouky
Lžička kypřícího prášku do pečiva a soli (té raději trochu méně)

To je na jeden plech. Nezvětšují se do stran, jen do výšky, takže se můžou skládat blízko k sobě.

Mouku osolíme, přidáme prášek do pečiva a vpracujeme jogurt. Uhněteme hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Pak vyválíme tenkou placku (měla jsem to tak 4 mm), skleničkou vykrojíme kolečka, dáme na pečící papír a do trouby na 180 stupňů. Pečeme do zlatova asi 8 minut. (Já asi 15 minut při 200°C). Když nejsou hodně upečené, těsto je docela gumové. Chce to upéct spíš víc. Potom jsou balónky křupavé a křehké.
Hned po vyndání z trouby potřít rozpuštěným máslem.

Pak například potřeme česnekem utřeným se solí a trochou oleje, kečupem a nakonec nastrouháme tvrdý sýr. Nebo naplníme smetanou, marmeládou a cukrem.

Poznámka pro odpůrce jogurtu: těsto není nakyslé a jogurt v tom není poznat.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lola Lola | 17. února 2014 v 20:18 | Reagovat

Peču ráda a tak jsem si je upekla. Byly výborné! Nejlepší se smetanou.

2 Anidea Anidea | 17. února 2014 v 20:25 | Reagovat

Díky :-)

3 Světlo Fleshka Světlo Fleshka | 18. února 2014 v 8:20 | Reagovat

Jé, to vyzkouším :) Teďka máme cel plato jogurtů, tak to aspoň spotřebujem :)

4 Černý Drápek Černý Drápek | Web | 18. února 2014 v 8:53 | Reagovat

Páni! Vypadá to úchvatně. Děkuji za inspiraci! :)

5 Anidea Anidea | 18. února 2014 v 10:00 | Reagovat

[3]: Díík :-) , napiš, jak se Ti povedly.

6 mylittlethings mylittlethings | E-mail | Web | 18. února 2014 v 12:05 | Reagovat

Ten postup vyzerá dostatocne jednoducho nato, aby som ho zvládla aj ja. :D hoci suhlasim, ze sa to velmi na langose nepodobá, ale vyzerajú super. :)

7 Kate Kate | Web | 18. února 2014 v 12:50 | Reagovat

Určitě taky vyzkouším! :) Podle Hrušky jsem už dělala "rohlíky" a chutnaly zajímavě :) Jsem zvědavá na tohle :)

8 MaddyHarry MaddyHarry | Web | 18. února 2014 v 17:03 | Reagovat

No tak takto asi vypadaly, i když dřív se o to nestaraly :) Jinak děkuji za komentář. :-)

9 Anidea Anidea | Web | 18. února 2014 v 17:36 | Reagovat

[8]: MaddyHarry: máš moc pěkný blog.

10 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 18. února 2014 v 20:56 | Reagovat

To vypadá zajímavě. Tohle jídlo bych si i dala.

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 18. února 2014 v 21:51 | Reagovat

[10]: Ono když se to poprvé upeče, tak se to docela překvapení. Zejména to, že je to duté. Zkusila jsem to i plnit a bylo to dobré.

12 Fan Fan | 18. února 2014 v 22:38 | Reagovat

Ahoj, nejprve se chci omluvit za reklamu, ale rozjíždím novou stránku na fb, tak všeci co máte fb se prosím přidejte :)
https://www.facebook.com/pages/The-end-of-the-world/158890894280050?ref=hl

13 Bára Bára | Web | 20. února 2014 v 19:16 | Reagovat

ÁÁ vypadá to báječně!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama