JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Domácí jogurt a Labi

18. března 2014 v 9:57 |  Kuchyně
Dnes bychom mohli pokračovat v podvracení spotřební civilizace tím, že bychom přestali kupovat barvené průmyslové jogurty, které obsahují škrob a zvířecí střevní kultury místo lidských (tyhle hrůzy jsem nedávno četla).
Kupodivu je velmi jednoduché si vyrobit doma bílý jogurt.
Koupíme 2 l plnotučného mléka a naočkujeme ho kvalitním jogurtem (ze supermaketu...). Já používám Hollandii nebo Selský jogurt.
Pak část jogurtu vmícháme do mléka a zbytek sníme.
Mléko s jogurtem chvilku šleháme - kupodivu pak není vznilký jogurt kyselý - a postavíme do trouby, kterou nastavíme na teplotu 45 až 47°C. Počkáme přibližně 5 hodin, kdy zásadně s nádobou neklepáme. To by pak nikdy nezhoustlo.
Při výrobě máme dvě možnosti:
Buď si nalijeme naočkované mléko rovnou do zašroubovaných skleniček, které s hotovým jogurtem dáme do lednice a pak je jíme třeba s ovocem, medem, marmeládou, kokosem, co kdo rád... nebo necháme jogurt vzniknout v hrnci, to když máme v úmyslu z jogurtu vyrobit Labiho (oficiálně se to jmenuje Labneh, čerstvý libanonský sýr, Labi tomu říká můj muž).
To pak do vzniklého jogurtu vmícháme 2 polévkové lžíce soli, důkladně promícháme, přelijeme na silné plátno, svážeme do uzlíku a necháme odkapat 24 hodin.
Labiho můžeme jíst jak je nebo si z něj můžeme udělat pomazánku. Já to mám ráda s trochou olivového oleje, kousky oliv a s česnekem.
Syrovátku, tedy to, co odkapalo, používám např. do omáčky ke špagetám.

Shrnutí:

Jogurt: 2 l mléka
2 až 4 lžíce živého jogurtu
ušlehat, nechat v troubě při teplotě 45 - 47°C 5 hodin

Labneh:
2 l jogurtu
2 lžíce soli (když Labneh neosolíme nebo jen málo, vznikne něco jako Lučina, ale rychle se kazí)
nechat až 24 hodin odkapat přes plátno

Ušetříme, když si necháme trochu jogurtu v ledničce na příště, nemusíme už kupovat další.

Obrázky s postupem najdete např. na:

Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Macin Macin | Web | 22. března 2014 v 8:02 | Reagovat

Koupila jsem si před lety jogurtovač a dobrý.Opravdu je nejlepší Holandský jogurt. Jeden kelímek stojí 20,-což je dost,ale udělá se z něj 7 kousků. Člověk by si dělal i máslo, ale když si to spočítám, cena je astronomická

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 24. března 2014 v 11:20 | Reagovat

Máslo jsem taky zkoušela z 30% šlehačky. Vyšlo to nastejno s normálně koupeným...
Když si necháte trochu jogurtu napříště, nemusíte další kupovat, dělám to tak. Než ta kultura zdivočí a začne být kyselá, udělám asi tak 8 až 10 generací jogurtu.

3 Janka Janka | 30. května 2014 v 9:41 | Reagovat

Ja delam jogurt z Olma bio jogurtu, ted zrovna stoji 9,90 Kc, bezne kolem 12 Kc. Mnou vyrobeny jogurt je mnohem hustsi nez ten puvodni. V zime ho vyrabim na radiatorech. Vecer naskladam sklenicky na topeni, prikryji rucnikem a rano mam pekne tuhy jogurt. V lete ho vyrabim uplne stejne, ale sklenicky naskladam na nahrivaci podusku a jeste je prikryji polstarem. Poduska se sama  po hodine vypne, coz je sikovny. Nemusi se nic hlidat a rano zase hotovy jogurt dam do lednice.

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 30. května 2014 v 14:12 | Reagovat

[3]: Jsi geniální. Jak je to jednoduché! Proč si doma jogurt nedělají všichni. :-)

5 dave dave | 21. února 2015 v 17:32 | Reagovat

Ze svý nedočkavosti na výsledek, můžu potvrdit, že sýr se klidně dá vymačkat a nemusíte čekat celej den, ale to je na vás :D Jinak díky za recept :)

6 Anidea Anidea | E-mail | Web | 22. února 2015 v 9:41 | Reagovat

[5]: Díky, že jste se stavil :-) Jasně, že se to dá vymačkat, ale to je moc PRÁCE. Raději čekám než pracuji :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama