JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Vatikánský chléb štěstí

4. března 2014 v 20:17 |  Kuchyně
(Jestliže jste nedostali kousek těsta, ZDE je návod, jak založit úplně nový Vatikánský chléb štěstí)

Dnes se mi stala zvláštní věc. Zazvonil soused, že mi jeho žena, moje kamarádka něco posílá. Podal mi zavázanou sklenici a tento dokument:

"Vatikánský chléb štěstí

Stala jste se šťastnou obdarovanou majitelkou vatikánského chleba? Nebo naopak netušite, o čem je řeč? Pro ty z vás, které tápou a bádají, co to vlastně je ten vatikánský chléb, máme malé 'rozluštění záhady. Vatikánský chléb štěstí koluje po světě stejné jako řetězové emaily. Vatikánský chléb (buchta) se vám dostane do rukou ve chvíli, kdy u vás může něco změnit. Nikdy byste ho neměla sama vyhledávat a shánět. On si vás najde sám. Je obklopen tajemstvím, protože se přesně neví kdy a kde tato "kolovačka" vznikla. A právě protože je zahalen do tajemného pláště, obdarované ženy podlehnou a upečou ho, neboť jsou zvědavě, co z darovaného dílu těsta vznikne.
Princip spočívá v tom, že se vám do rukou dostane darované těsto. To necháte na lince a týden se o něj staráte - přidáváte ingredience, micháte, ... šestý den těsto rozdělíte na čtyři díly. Jeden si necháte a zbylými třemi někoho obdarujete. Osobě, kterou jste si pro darování chleba vybrali, musíte předat těsto společné s receptem.
Vatikánský chléb štěstí můžete jíst kdykoliv, avšak péct ho múžete jen jednou za život.
Chléb přinese štěstí celé rodině a tomu, kdo se o těsto celý týden staral, splní velké přání.

POSTUP

Darované těsto by nemělo přijít do styku s kovovými předměty. Proto ho umístíme do plastové či skleněné misky, zamícháme vařečkou, přikryjeme utěrkou a cely týden necháme přikryté těsto stát na lince.

PONDĚLÍ
Do těsta přidáme 250 g krupicového cukru. Nemícháme.

ÚTERÝ
Přidáme 250 ml mléka. Zamícháme.

STŘEDA
Přidáme 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

ČTVRTEK
Těsto promícháme ráno, v poledne i večer.

PÁTEK
Přidáme 250 g cukru, 250 ml mléka a 250 g polohrubé mouky. Zamícháme.

SOBOTA
Těsto dobře promícháme a rozdělíme na 4 díly.

NEDĚLE
Do jednoho dílu přidáme 250 g polohrubé mouky, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 nastrouhaná jablka, půl prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky skořice, půlku nalámané čokolády (nejlépe na vaření), 2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů, hrst rozinek, vanilkový cukr. Vše důkladně promícháme.
Pečeme v pekáči na pečícím papíru. Těsto je potřeba hlídat, protože je poměrně rychle upečené. Byla by velká škoda, kdyby se vám váš chléb štěstí připekl. Upečenou buchtu nedávejte do lednice.
Vatikánsky chléb štěstí můžete ještě podle chuti svrchu pocukrovat a pak už si jen užívejte ten nadýchaný, lahodný, provoněný vatikánský koláč. Hned po prvním soustu budete vědět, že ten týden péče o těsto za to stál!

V neděli nebo v pondělí někomu darujte zbylé tři díly."

Jestli rádi pečete, koukněte se také na pravý domácí kvasový chléb, který si můžete velmi jednoduše vyrobit doma. Jestli naopak neradi pečete, možná by vás bavilo si zkusit marcipán nebo uvařit vlastní domácí mýdlo.

Přinese Vatikánský chléb štěstí?

To je těžká otázka. Jestliže mu opravdu celou svou duší věříte, pak Vám štěstí přinese, zvláště, nosíte-li v sobě už dlouho velké přání. Máte-li ale v srdci nejistotu, zrovna teď vyhledáváte, jestli je Vatikánský chléb štěstí kouzelný, pak to pro Vás bude moc dobrá buchta, která nijak zvlášť kouzelná nebude. Tradice je to ale hezká Usmívající se.
Štěstí spočívá hlavně v tom, že si na vás někdo vzpomněl a stáli jste mu za to, aby vám dát kousek těsta.

A jak chutná Vatikánský chléb štěstí?

Jak by se dalo čekat, dost štrůdlově. Ale je hodně sladký. A přestože je velmi křehký, docela zasytí. Žádná dietka. Když jsem ho nechala přes noc stát na stole nezakrytý, neoschl. Nevím, jestli je to tím, že je zázračný nebo velmi mastný.

Takhle vypadá hotový:
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Černý Drápek Černý Drápek | Web | 6. března 2014 v 16:13 | Reagovat

Ano o něm jsem už slyšela. Babička se o něj starala přibližně před rokem. :) Nic jí to prý nepřineslo, vlastně jen potěšení z dobroty toho chlebu. :) Ale kdo ví co čeká u vás. :)

2 Date tree Date tree | E-mail | Web | 9. března 2014 v 11:06 | Reagovat

Tak to je velmi zajímavý recept :) jen bych se bála, že některý den zapomenu :)

3 Černý drápek Černý drápek | Web | 9. března 2014 v 19:51 | Reagovat

Ke komentáři na mém blogu:
Máte naprostou pravdu. Čtecí terapii doporučuji všude. :) Je to zázrak!

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 9. března 2014 v 23:40 | Reagovat

[2]: No právě... Nakonec to dopadlo tak, že jsem to tak, jak jsem to dostala, odnesla zodpovědnější sousedce. Necítila jsem se na takovou zodpovědnost.

5 Anidea Anidea | E-mail | Web | 9. března 2014 v 23:41 | Reagovat

[3]: No jo, ale někdy to nestačí a člověk se musí stát z Malého černého drápka Velkým černým drápem :-)

6 Alue Alue | E-mail | Web | 17. března 2014 v 11:27 | Reagovat

Já ho dneska budu péct už podruhé, moc mi chutná... Kašlu na pověst o štěstí a pečení jen jednou :D

7 Anidea Anidea | E-mail | Web | 17. března 2014 v 21:23 | Reagovat

[6]: Máte úžasné stránky!

8 SIMI SIMI | 4. května 2014 v 22:31 | Reagovat

Já jsem vatikánský chléb pekla poprvé před dvaceti lety. Tenkrát se těsto nepěstovalo celý týden, ale rovnou se kvásek přidával do těsta. I recept se mění. Myslím, že štěstí je v tom, když Vám ho někdo přeje tolik, že se s Vámi rozdělí o těsto, o které se stará a pečuje. S pověrami bych si nelámala hlavu, vždyť černá kočka přes cestu také nese štěstí, ne? A mimochodem, základní recept je dost sladký, dávám o 50 g cukru méně a neškodí to. :-D

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. května 2014 v 11:42 | Reagovat

[8]: To je velmi zajímavé. Díky za informace.
Nakonec mi bylo tak líto, že jsem to neupekla, že jsem si založila nové těsto...

10 Lucie Lucie | 18. června 2014 v 10:21 | Reagovat

Dobrý den, ahoj,
nejsem si jistá, zda je darování chleba projevem jakéhosi kamarádství, vzhledem k tomu, jaká je s tím práce a navíc chuť stojí za... Znám více mnohem chutnějších koláčů s menší námahou. Měla jsem tu čest ochutnat asi 3 verze chlebů a ani jeden nebyl tak dobrý, aby stál za týdení pečování o těsto. Své kamarádce bych ho nikdy nedala. Je dobrý leda tak pro tchýni. A pověra? Neznám nikoho, komu bych chleba změnil život. Myslím, že je lepší se o změny ve svém životě postrat samostatně a nesvádět své chyby/úspěchy na jiné věci. Hezký den.

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 18. června 2014 v 17:39 | Reagovat

[10]: Však je to správné, že co člověk to názor. V tomto případě se spíše kloním na Vaši stranu.

12 Klara Klara | 1. července 2014 v 8:12 | Reagovat

Ja rikam OK, je to sice prumerna buchta, ale tady jde spis o tu tradici. Na Velikonoce take zadna z nas neveri, ze by po vyslohani pomlazkou omladla a stejne si nechame dat nekolik ran na zadecek. Podle me je nejdulezitejsi tradice zachovavat pro budouci generace, proto budu tuto nedeli pect. :-D

13 Jirinka C Jirinka C | 3. července 2014 v 22:07 | Reagovat

Tenhle týden se o nej starám..Dostala jsem ho o vykendu .No kdo ví co to sebou přinese. :-P  :-!  :-x

14 Anidea Anidea | E-mail | Web | 4. července 2014 v 20:06 | Reagovat

[13]: Určitě jen samé štěstí :-)

15 Zuzana Zuzana | E-mail | 11. července 2014 v 22:01 | Reagovat

Tento víkend budu péct a mám 2 dávky na rozdání, tak kdyby někdo měl zájem, tak se ozvěte! Zn. Praha. :-)

16 osse osse | Web | 9. září 2016 v 1:24 | Reagovat

půjčka online poděbrady 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama