JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Jak založit nové těsto na Vatikánský chléb štěstí

5. května 2014 v 10:03 |  Kuchyně
V poslední době jsem si všimla, že mezi lidmi frčí Vatikánský chléb štěstí. Princip spočívá v tom, že vám někdo daruje kousek těsta, vy o něj týden pečujete, krmíte ho a množíte a pak vám toto pečivo přinese štěstí. Aby se tak stalo, musíte kousky těsta darovat dalším lidem.
Ale co když se k vám kousek těsta nedostal? Nebo jste ho už upekli, snědli a těsto rozdali, ale chléb vám tak chutnal, že byste si ho rádi dali znovu, ale nevíte jak začít?
Udělala jsem nějaké pokusy a tady je výsledek:

Založení nového těsta na Vatikánský chléb štěstí:

Do hrnečku dáme 50 g hladké mouky, 50 ml vody, promícháme a přikryjeme, necháme stát v pokojové teplotě.
Po 24 hodinách v těstu vidíme první bublinky a je trochu nafouklé. Přidáme 25 g hladké mouky, 25 ml vody a promícháme.
Když uvidíme, že se kvásek zvedá a znovu se v něm objeví bublinky (cca za dvě hodiny po přidání mouky a vody - viz první obrázek), přidáme 120 g polohrubé mouky, 120 g mléka, 110 g cukru písku a promícháme.
Po dalších 24 hodinách se začneme o těsto starat stejně, jako bychom ho dostali.

Stála jsem ale před problémem, kolik že to má vážit mateřský kousek těsta, který jsem dostala tuhle od sousedky a poslala jsem ho dál. Nezvážila jsem ho. Po krátkém telefonování jsem zjistila, že ho nezvážil nikdo. Potřebovala jsem to vědět, abych měla správné množství na pečení.
Řekla jsem si, že ze sebe nebudu dělat hlupáka a obrátila jsem se o pomoc na královnu věd.
Vznikla mi rovnice:
x + 1500 = 4x
kde x = mateřský kousek těsta, který se má rovnat jednomu ze čtyř dílů, které po týdením množení vzniknou a 1500 je součet hmotností všech surovin, které jsem za týden do kvásku přidala.
Vyšlo 500 g. Je to správně? Vy, kteří jste těsto dostali, zvažte ho prosím a napište.


Celý postup, jak pokračovat, abyste si mohli nakonec Vatikánský chléb štěstí upéct, nejdete ZDE.

Když si ale takhle těsto založíte sami, porušíte tím všechno, co dělá Vatikánský chléb štěstí tou kouzelnou buchtou a vznikne vám jenom normální, mimořádně časově náročná a drahá buchta.
Těsto jsem dál neposlala, nechtěla jsem, aby se pletlo někde mezi tím originálním.

Jestli rádi pečete, koukněte se také na pravý domácí kvasový chléb, který si můžete velmi jednoduše vyrobit doma. Jestli naopak neradi pečete, můžete zkusit marcipán nebo by vás možná bavilo si doma uvařit vlastní domácí mýdlo.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vendy Vendy | Web | 10. května 2014 v 19:52 | Reagovat

Kdysi před lety něco podobného kolovalo, ale bylo to na sladké bázi a pekla se z toho litá buchta.
Dala bych přednost výrobě vlastního kvásku, protože být vázaná na dodání a předání další várky mě dost omezuje, jsem totiž hodně nezodpovědná a prokrastinuju kde můžu... :-D

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 10. května 2014 v 23:10 | Reagovat

Já jsem to z darovaného psychicky nezvládla, ten jsem poslala dál... :-? V důslednosti mám taky mezery. Dneska jsem odprokrastinovala prádlo.

3 Vendy Vendy | 14. května 2014 v 9:58 | Reagovat

[2]: :-D  :-D  :-D
Taky dobrý!

4 Vilma Vilma | E-mail | 17. května 2014 v 11:41 | Reagovat

Daruji v neděli nebo v pondělí v Brně do dobrých rukou kvásek i s návodem na vatikánský chléb štěstí. Neváhejte - mám jen malé množství. Kdo dřív přijde..

5 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 27. května 2014 v 9:57 | Reagovat

Já ho dostala odmladých, takže jsem se celý týden starala a v neděli pekla. Dostalo se ke mě již po několikáté, ale teď už to byla úplná kulinařina. V tom prvním nic moc nebylo, pár rozinek a teď jablíčko, rozinky, čokoláda, prostě lidi si to už začali upravovat podle svého a svých chutí. Těsto jsem nevážila, ale zkusila jsem dát do lednice, abych věděla, jestli se dá uchovat. Chléb nám totiž chutná.

6 Janka Janka | 27. května 2014 v 21:22 | Reagovat

Ja udelala pokus: zbyla mi jedna ctvrtina, tak jsem ji dala na tyden v zavrene lahvi do lednice. Po tydnu vyndala, vypocitala mnozstvi surovin, ktere jsou potreba, aby se kvasek rozmnozil o 1/4 a vyslo mi cca 17 dkg mouky, 17 dkg cukru a 170 ml mleka. To vse jsem najednou pridala do kvasku, zamichala a nechala do druheho dne. Krasne nakynul, rozdelila jsem ho na dve pulky (jedna pulka mela asi 400 g), z jedne upekla chlebicek a druhou ulozila zase do lednice. Moc nam chutna.

7 Anidea Anidea | E-mail | Web | 27. května 2014 v 21:48 | Reagovat

[5]: i [6]::
Vy jste holky ale šikovné. A potvrzujete mi, co jsem si o tom původním receptu myslela: že by se to nemělo dát do truby hned, jak se do kvásku přidají všechny suroviny.
Nám se zdál ten moučník dost mastný, ale chuťově výborný.

8 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 28. května 2014 v 12:53 | Reagovat

[7]:Oproti tomu úplně prvnímu, byl tenhle úplně mňamózní, ta nastrouhaná jablka, ta tomu dala bezva chuť a měli tam být i oříšky, ale to vzhledem mému kousacímu problému, nebylo možné. Nebyl vůbec mastný, byl krásně vláčný a fakt mi chutnal úplně nejvíc. Jsem zvědavá, jak dlouho to vydrží v lednici, stačilo by mi tak 2 týdny. Zkusila bych pak rozděli a strčit kousek i do mrazáku.

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 28. května 2014 v 13:58 | Reagovat

[8]: V mrazáku chudinka kvásek bídně zahyne.

10 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 28. května 2014 v 14:00 | Reagovat

[9]: No to mám taky strach, ale zkusím všechno a ještě bych mohla zkusit ho usušit.

11 Tess Tess | 1. června 2014 v 20:16 | Reagovat

Dnes jsme dostali těsto a když jsem ho zbavila, tak s miskou neměl ani 500 g :)Každopádně jsem opravdu moc zvědavá jak to dopadne.. :)

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. června 2014 v 20:26 | Reagovat

[11]: No vida. Tak je jasné, že neumím počítat.

13 Tess Tess | 2. června 2014 v 9:05 | Reagovat

[12]: ono taky není lehké vypočítat :)

14 wictorie wictorie | E-mail | 14. června 2014 v 15:10 | Reagovat

tak dnes jsem dostala těato-dala na váhu  mělo 337 g. i s kyblíčkem mám ten samý doma tak jsem zvážila prázdný kyblíček má 34 g. takže těstíčko má 303 g. O_O

15 J J | 15. června 2014 v 18:48 | Reagovat

Dnes jsem těsto dělila na čtyři díly a jeden vážil kolem 400g. :-)

16 Anidea Anidea | E-mail | Web | 15. června 2014 v 21:40 | Reagovat

[14]: a [15]: :
No vida, tak je jasné, že JÁ se ke královně věd obracet nemůžu :-D . Díky holky za informaci.

17 orim orim | 1. července 2014 v 15:09 | Reagovat

je to 500g

18 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. července 2014 v 17:27 | Reagovat

[17]: Díky, vrátila jste mi sebevědomí :-)

19 Petr Petr | 29. září 2014 v 6:56 | Reagovat

Můj kousek, co jsem dostal, vážil okolo 400 g. Na čokoládě, skořici, oříškách, rozinkách nešetřit :-) klidně snese i víc než je hrst :-P Přidal jsem i trochu kokosu :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama