JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Krádež bezinkových květů

7. června 2014 v 6:00 |  Drobky pro mírné pobavení
Na zahrádce si pěstujeme velkou bezinku. Jsem toho názoru, že se bez ní neobejde žádná domácnost. Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.
Ale když letos ta naše rozkvetla, stala se středem zájmu nekalých živlů.
To se takhle zase jednou povaluji na terase a co nevidím. Pán středního věku s loupeživým leskem v oku se opatrně připlíží k vratům, z igelitové tašky vyndá nůžky a začne stříhat květy visící nad chodníkem. Pak mě spatří. S provinilým výrazem nahrbeně prchá a dělá, že tam nikdy nebyl.
Druhý den dáma a to samé. S kradmými pohledy láduje květy do tašky. Pak si mě všimne (povaluji se na terase často) a utíká jako dítě přistižené na svěstkách.
Ti lidé nevědí, že mám radost. Radost z toho, že si někdo doma vyrábí lektvary z bezinkových květů. Nevědí, že by stačilo, kdyby na mě zavolali:
"Hele, můžu si nastříhat něco květů?"
A já bych řekla:
"Jasně, kolik chcete, je tu dost pro celé Strašnice."
Jen jedna věc mi není úplně jasná. Proč je zaujala právě ta naše bezinka. Naše čtvrť je hodně zelená a různých bezinek vykukujících z křoví je po okolí hodně. Možná ti lidé nevědí, že je to totéž a tu naší považují za nějakou takovou domácí a oficiální.

Je to prostě hvězda:

P.S. Nemáte prosím někdo osvědčený recept na limonádu z bezinkových květů? Nějakou hezky perlivou? My žádný rodinný nemáme a co jsme zkusili z internetu není ono.

Aktualizece 2015: Funkční recept na perlivou bezinkovou limonádu najdete ZDE.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 7. června 2014 v 16:23 | Reagovat

Drzost onoho pána je přímo ukázková O_O  :-D  :-D  :-D

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 7. června 2014 v 17:45 | Reagovat

No jo, no. :-)

3 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. června 2014 v 21:51 | Reagovat

Občas ty lidi nechápu, vždyť stačí říct, taky by mne to potěšilo. Ach jo. :-)

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 7. června 2014 v 23:49 | Reagovat

[3]: Zvláštní, viď?

5 Katka Katka | E-mail | Web | 8. června 2014 v 8:05 | Reagovat

Limonádu nedělám neb mám obavy z pos...í. Dělám sirup.

6 Macin Macin | 8. června 2014 v 8:49 | Reagovat

Mě bezinkovou šťávu dělá kamarádka.Můžu se poptat :-D

7 Anidea Anidea | E-mail | Web | 8. června 2014 v 19:45 | Reagovat

[5]: Fakt? :-D

[6]: Ano, prosím... :-)

8 Vendy Vendy | Web | 12. června 2014 v 23:10 | Reagovat

Limonádu jsem nezkoušela, ale príma sirup ano.
Na tomto serveru jsem našla několik receptů na zpracování...jak sirup, tak šťáva i likér. :-)
P.S. a ten sirup, kdybys chtěla - asi 30 velkých květů (pokud jsou menší, tak o něco víc), 2 l převařené a vychladlé vody, 1 kyselina citronová, 1-2 citrony a asi 2 kg cukru (na litr kilo cukru).
Bezinky opereš, opereš i citrony a pokrájíš na plátky, teda ty citrony, a taky z nich vyndáš jadýrka, aby to celý nezhořklo. A dáš bezinky a citrony a přeliješ tou převařenou vodou, do které ještě vmícháš kyselinu citronovou. Necháš to ve sklenici (nebo hrnci) louhovat asi 24 hodin, zcedíš, přidáš cukr a zahřeješ tak na 60 stupňů (prostě teplotu, ve které se cukr pěkně rozpustí). Necháš znovu vychladnout, sleješ do lahve (lahví) a můžeš pít po libosti... ;-)  :-)

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. června 2014 v 8:03 | Reagovat

[8]: Díky moc, já to četla i Tebe. Podobný sirup umím. Ale chtěli bychom takovou tu nakvašenou perlivou limonádu :-)

10 Vendy Vendy | Web | 13. června 2014 v 19:44 | Reagovat

Nojo, limonádu jsem zatím nezkoušela, možná za rok... ale na googlu jsem našla jeden zajímavý recept, nedovedu si představit chuť, ale asi to může fungovat:
http://www.labuznik.cz/recept/bezinkova-limonada-bezkonkurencni/
Díky tomu droždí je prý limonáda šumivá
Další trochu jiný zde:
http://www.toprecepty.cz/recept/21400-bezinkova-limonada/
Tahle může být zajímavě pikantní díky octu.
Ale z vlastní zkušenosti nemůžu poradit nic... :-?  8-)

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. června 2014 v 19:54 | Reagovat

[10]: Ty brďo! S tím droždím to vypadá jak funkčně, tak dost drasticky (co chuť), viď? Musím to zkusit. Moc Ti děkuju. :-)

12 Tomáš K. Tomáš K. | 13. června 2014 v 21:39 | Reagovat

Náhodou jsme letos bezovou limonádu dělali. Zkombinoval jsem několik receptů z interneru a jeden po mé prababičce, kterou jsem ani nezažil. Mělo se jednat právě o perlivou kvašenou limonádu, do které se dává droždí. Limonáda se sice povedla, chuťově je výborná, ale bohužel neperlí :-D
Postupoval jsem tak, že jsem v 5L lahvích od okurek nechal týden macerovat přiměřené množství bezových květů, BIO citrony a citronovou kůru.
Nálev by studený, vyrobený z vody, citronové šťávy a cukrového sirupu. Sirup jsem vařil tak, aby celkově bylo asi 0,5 - 1 kg cukru na jednu 5L sklenici. Do nálevu jsem přidal také trošku droždí - opravdu jenom růžek.
Mělo se to nechat zakryté igelitem na sluníčku. Prvních pár dní to krásně kvasilo a perlilo, ale když jsme to stáčeli do lahví, tak to už nebublalo. Doufal jsem, že se to napraví v lahvích, kde by se měl dostat kysličník uhličitý pod tlak a limonáda se jím nasytí. Máme teď v ledničce několik zahví, ale žádné se teda tlakovat nechce :-/
Na příští rok bych to udělal tak, že bych buďto maceroval květy jenom třeba dva dny a pak nechal dokvasit v lahvích, nebo bych přidal kvasnice až těsně před stáčením. Chuť kvasnic je v limonádě malinko poznat, ale není to na škodu. Kdo má zájem, rád dám ochutnat :-)

13 Anidea Anidea | E-mail | Web | 14. června 2014 v 1:02 | Reagovat

[12]: Co já vím o kvašených nápojích, tak je to takhle: tenhle druh přikvašených limonád se musí pít ve stádiu burčákovitosti. Když kvasné stádium ustane, je po všem. Především proto, že kvasinky hynou, když procento alkoholu v tekutině dosáhne kolem 18% alkohlou, to kvasinky zahynou ve svém vlastním produktu. Množství cukru, které jste jim tředložil ke zpracování, to potvrzuje :-D Buď by to chtělo rychle vypít anebo menší množsvtí cukru a pak postupovat podle receptů na výrobu vína (dozrávání  při telotách 8 až 15°C a stáčet nad rmutem.) Výsledkem by bylo bezinkové květové víno, které ale není perlivé.
Napadá mě, že by se možná daly kvesnice nahradit vinnými kvasinkami? A pak si dát bezinkový "Burčák" http://civilizace2.blog.cz/1402/burcak.
Každopágně díky za inspiraci, bez Vás bych se nad tím nezamyslela.

14 Tomáš K. Tomáš K. | 15. června 2014 v 22:17 | Reagovat

No, ještě je tam bohužel ta záhada, že vzniklá limonáda není toliko vůbec cítit po alkoholu, takže ho moc neobsahuje.
Nejsem odbrník, ale možná opravdu nejsou dvakrát vhodné kvasnice do pečení, pivní nebo vinné kvysinky by byly asi lepší.
Každopádně jsem chtěl ještě přidat jednu aktualizaci, nakonec jsem si s perlivostí poradil. Po vzoru moderního zlého průmyslníka, který sytí i pivo a sůmivé víno kysličníkem uhličítým z Linde - limonádu jsem prostě zpracoval ve svém vlastnoručně vyrobeném přístroji na sodovku a ta vám tak výborně perlila a byla úplně vynikající! :-D

15 Anidea Anidea | E-mail | Web | 15. června 2014 v 22:32 | Reagovat

[14]: No kdyby pak člověk "dýchl", mohl by být překvapený :-D . Každopádně by mě moc zajímal Tvůj vlastnoručně vyrobený přístroj na sycení nápojů, to je opravdu moc zajímavé. Mám ráda šikovné domácí kutily :-)

16 Tomáš K. Tomáš K. | 16. června 2014 v 1:27 | Reagovat

Kdo příjde na Pagusu, uvidí nejenom to, ale ještě mnohem více.
Tak dobrá, pošlu fotky přístroje na sodovku :-)

17 Anidea Anidea | E-mail | Web | 16. června 2014 v 12:41 | Reagovat

[16]: Já jsem si to říkala :-D

18 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. července 2014 v 19:53 | Reagovat

Já dělám limonádu prostě. Dám na 4l sklenici asi 3 až 4 květy, citron bez jader nakrájím na kolečka a "přiměřeně" cukru (asi 15 deka). Zaliju převařenou vodou (někdy ani to ne) a nechám stát asi 3 dny. Pak piju. Když je to dýl, někdy to zgelovatí. Ale že je to léčivý a chutný, stejně to vypijeme ve velkým. Žádný řídký případ nehrozí a nějaké bublinky nahoře jsou. Jo - na hrdlo natáhnu záclonu a převážu. Víčko by to na třetí den vyrazilo. Žádná věda - a dobrá příjemná trochu kalná voda to je. Nakyslá po citronech, který ještě někdy "dojedeme", když jsou trochu k světu. Bez stokrát jinak, ale co nejmíň chemizovaný ;-)  :-D

19 Anidea Anidea | E-mail | Web | 2. července 2014 v 10:14 | Reagovat

[18]: Díky!!! To je přesně to, co jsem potřebovala.

20 Kitty Kitty | E-mail | Web | 2. července 2014 v 12:25 | Reagovat

[19]: Je to zdravý a dobrý. Ale návštěvám, který mají frňáky nahoru, to nenabízím. Snad tu "várku", co se podařila, je tekutá a jiskřivá. Všem totiž bezovka nevoní. Pak mají smůlu. Hezky to odhlení plíčka a navíc je to dobrý pití. Až tak, že se stihne denní pitná dávka jen to zašumí... :-P

21 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. července 2014 v 22:44 | Reagovat

Dělávala jsem sirup z květů, sirup z plodů, ale limonádu ne. Jen si tak říkám, proč zrovna bral z vašeho keře. A dokonce se na to několikrát připravoval, měl nůžky, tašku... Nic není náhoda, a tak ani není náhoda, že bral od vás. Asi fakt má u vás silnější účinky. :-)

22 Anidea Anidea | E-mail | Web | 14. července 2014 v 20:57 | Reagovat

[21]: Jak jsem psala - je to hvězda, ta naše bezinka :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama