JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Jak vyléčit chronický zánět střev

6. července 2014 v 20:00 |  Zdraví
Je tomu už dávno, co jsem byla mladá, něco přes dvacet. Ráda jsem si často dávala chleba se sádlem a cibulí. Ale po čase mě po něm přepadaly bolesti břicha a úprk, víte kam.
Netrvalo to dlouho a tyto úprky mě přepadly po každém jídle. Nakonec i po suchém rohlíku. Bála jsem se něco sníst jinde než doma, protože jsem pak neměla moc času...
Zašla jsem k doktorce a její názor mi radost neudělal. Prý to tenkrát vypadalo na chronický zánět střev a barvitý popis vyšetření, která měla její diagnózu potvrdit, mě taktéž nepotěšil.

Vyděsila jsem se a protože jsem celý život zvyklá řešit věci po svém (někdy úspěšně a někdy naopak), kontaktovala jsem popradského léčitele. Takového spíš bylinkáře než kouzelníka. Abyste četli dál, předem prozradím, že mě jeho kůra zcela vyléčila a fungovala i na další moje tehdejší neduhy jako akné, neurčité podivné alergie a různé exzémy.
Ale něco to stálo.

Předepsal mi šestitýdenní dietu a kde jsem vzala dost pevné vůle, abych to vydržela, to vážně nevím, ale stálo to za to. A protože čas od času narážím na informace o pacientech trpících chronickým zánětem střev nebo dokonce Crohnovou chorobou a lékaři jim nejsou schopni pomoci, rozhodla jsem se, že tuhle dietu zveřejním.

1. Na těch 6 týdnů jsem musela přestat kouřit, ačkoliv bych řekla, že pan léčitel byl jen škodolibý militantní nekuřák.
2. Jí se 5 x denně po 3 hodinách.
3. Mezi jídly se musí vypít vždy alespoň 1/2 litru čisté vody (nikoli minerálky, už by byly přetížené ledviny).
4. Odpoledne ještě k tomu 2 dcl čerstvě vymačkané mrkvové šťávy s 1 lžičkou olivového oleje.

A teď k jídelníčku:

Jíst se smí jen čersvá syrová nijak neochucená zelenina a ovoce. Žádná sůl, koření, olej, cukr, prostě NIC. Ráno se začne zeleninou a k snídani se musí kapusta s bílým zelím.
Druhé jídlo je ovocné, pak zase zelenina, pak ovoce a končí se zeleninou.
Smí se zelí, kapusta, salát, špenát a podobně, prostě jemná listová zelenina. Rajčata, okurky, kedlubny, papriky... Nesmí se žádná cibule, česnek, křen - nic dráždivého.
Z ovoce se smí všechno mimo citrusů, rybízu a ananasu, jahod jen pomálu. Základem mají být banány s jablky.
Nakrájet nebo rozmixovat si to můžete jak chcete.

Po týdnu jíte plnou mísu na knedlíky, protože máte hlad. Také jsem po několika dnech strávila noc zvracením. Soudím, že proto, že můj zažívací trakt byl zaplněn nestrávenými zbytky rostlin a mě chyběla profesionální sestava čtyř žaludků. V této souvislosti musím zdůraznit, že je naprosto nutné veškerou potravu perfektně rozžvýkat.
Po druhém týdnu smíte přidat 1 hrnek kysaného mléka a ořechy kvůli bílkovinám a tuku. Nevěřili byste, jak jsem se na to těšila.
Po dalším týdnu se k polednímu zeleninovému jídlu má přidat porce ryby podušená ve vodě a opět bez jakéhokoli ochucení. S tím je potřeba být opatrní. Když jsem to udělala poprvé, byla to pak moje druhá noc, co jsem prozvracela... Ale asi je to potřeba, protože organismus si žádá bílkoviny.

Moje zkušenosti:
Hlad jsem přestala mít po dvou týdnech a kupodivu jsem nezhubla nijak drasticky. Fyzicky nic moc, byla jsem slabá. Jít do schodů bylo únavné, ale další účinky byly naprosto ohromující.
Tak jasné, lehké a bystré myšlení jsem nikdy před tím ani potom nezažila. Stačilo mi spát 4 až 5 hodin, abych se cítila neuvěřitelně čilá a vydrželo mi to celý den, neznala jsem únavu. Žádná otupělost, žádné "jak to kruci bylo, nemůžu si vzpomenout".
Různé vyrážky, alergie a podobně samy zmizely.
Když jsem se pak ihned po vypršení těch šesti týdnů vrátila k běžným stravovacím návykům průměrného středoevropana, tyhle účinky bohužel pominuly, ale střevní potíže byly pryč a už se mi nikdy nevrátily.

Je to ale velmi časově náročné. Než sníte mísu na knedlíky jemně nakrájené zeleniny k snídani (tak druhý až třetí týden množství klesá, hlad mizí, usadí se to na rozumnějším množství), už abyste si začali chystat svačinu. A navíc to alespoň mě stálo strašně moc vůle. Nemám k zelenině ani ovoci nijak kladný vztah a opravdu jsem trpěla. Stříhala jsem si metr a těšila se na cigáro a steak s hranolkama. Nicméně před tím jsem si ho taky dát prostě nemohla, jak mi po každém jídle bylo špatně. Po té dietě jsem ihned mohla jíst normálně.

Soudím, že kdybychom se takhle naučili stravovat trvale, byli bychom zdrávi. Bez alergií, cukrovky druhého typu, vysokého tlaku a dalších civilizačních nemocí. Nepotřebovali bychom hrsti prášků, protože bychom neměli zasekaný organismus kde čím, co nám dnes prodávají místo jídla. Navíc člověk není evolučně vybaven na trávení mnoha tepelně upravených potravin, které už pár tisíc let konzumuje.
Jen by bylo nutné vynechat mrkvovou šťávu, zničila by nakonec játra.
Ale nevím, jestli se to dá vydržet.











 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 6. července 2014 v 21:24 | Reagovat

No nevím, živit se tolik týdnů jako ta kravka? Kdyby mi bylo ouvej, musela bych. Když říkáš, že to chce vydržať a pak je dobře. Možná ses stejně nevrátila k nezdravotám, vypadala jsi štíhle a moc optimisticky a činorodě. To můžu odpřisáhnout na svůj holej pupík. Poslala jsem odkaz jedné osobě z rodiny, co s tím taky zápasila. Teď to má snad víceméně zvládnutý. Jsem zvědavá, co na to řekne. Ale za radu díky. Kouknu, co z toho si můžu coby patěna schroustat, abych byla echt zdravá. Zdravím všechny - stejně jste už zase někde ve světě, co? ;-)  :-D

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 6. července 2014 v 21:39 | Reagovat

[1]: To já jen tak vypadám :-D , zas tak moc zdravě nejím. Spíš nejím moc, protože mě to nijak zvlášť nebaví. Ale ta dieta, víš, bylo by skvělé takhle jíst furt. Ta čistá hlava, to bylo něco.

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 6. července 2014 v 21:41 | Reagovat

[2]: Já se na to v dohledné době nedám. Napadaly by mě svěží a rychlé myšlenky, co se svou situací tady a byla bych nespokojená eště víc. Zatím musím piánko a za rok se uvidí. Nebo to zkusit žvejkat a jít odtud s čistou hlavou? Babo raď! :-)

4 Tomáš K. Tomáš K. | Web | 7. července 2014 v 11:29 | Reagovat

Od hodně lidí jsem slyšel, že pokud člověk bude jíst pouze rostlinnou a pokud možno živou stravu, tak se to velmi pozitivně přenese i na jeho psychiku. Ovšem je to opravdu nutné dodržovat napořád.
Nicméně já jsem stále toho názoru, že nic se nemá přehánět. Určitě má zelenina ve stravě nezastupitelnou roli, protože obsahuje vlákninu, která je toliko nezbytná právě pro správnou funkci střev. Na druhou stranu může být veganství i velmi nebezpečné, protože právě z masa a živočišných produktů pocházejí mnohé látky, které se rostlinnou stravou nahrazují velmi obtížně a dokonce některé nelze zastoupit vůbec.
Pokud by se někdo zcela neznalý rozhodl jíst pouze zeleninu, tak asi dřív nebo později skončí na kapačkách, protože nebude mít dostatek bílkovin.
Stejně tak jsem četl o detoxikaci těla pouze vodou. Dokonce v mnohých případech demineralizovanou (destilovanou). To už je skutečně nebezpečné! Minerály jsou nutné pro funkci nervového systému a proto není divu, že lidé popisují své zážitky jako "setkání s bohem" přitom je jasné, že měli velmi silné halucinace z podvýživy a nedostatku minerálů. A taky to bylo dost nechutný, jak se ty lidi trápili...

Takže moje rada zpoza pultu prodejny zdravé výživy Evita zní: jezte všechno, co vám chutná a dělá dobře, hlavně vyváženě a se "zdravou" stravou to nepřehánějte, protože co je ve skutečnosti zdravé?? :-D

5 Kosáček Kosáček | E-mail | Web | 7. července 2014 v 12:22 | Reagovat

Zeleninu i ovoce mám ráda, ale na stálo bych to nechtěla, přece jen kus masa si musím občas dám, ale věřím, že je to blahodárné. Už mám knížku doma :-)

6 sugr sugr | Web | 7. července 2014 v 17:16 | Reagovat

Dodržovat dietu např. dělenou stravu, nebo jíst jen zeleninu a ovoce - to je dneska docela drahá záležitost, jedna známá vyprávěla co jí to stojí týdně peněz. O_O Je v přechodu a kdyby dýchala jen vzduch v těchto letech váha jde nahoru ať žena chce či ne. Po půl roce se na to vykašlala, jí všechno ale v maličkých porcích - a světe div se - váha zůstala na jednom čísle už dva měsíce! ;-)
Tvůj článek je zajímavý,díky. :-)

7 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 7. července 2014 v 19:01 | Reagovat

Tak to jsi třída. Nevím, jestli bych tohle vydržela:-)Ale je škoda, že lékaři víc nespolupracují s léčiteli. Spousta lidí by přišla o své chronické problémy a myslím, že docela ráda:-)

8 Anidea Anidea | E-mail | Web | 7. července 2014 v 20:32 | Reagovat

[4]: "Všeho s mírou" je základ. Extrémní diety mají být jen dočasné a je třeba k nim mít závažný důvod. Však jsem hned po těch šesti týdnech utíkala do hospody na hranolky a steak.

[5]: Já si taky dneska neumím život bez kusu flákoty alespoň občas představit :-D Jsi hodná, že jsi si knížku pořídila. Snad Tě bude bavit :-)

[6]: Ta známá to udělala nejlíp. Když není nemocná, tak co by se tak trápila a ještě utrácela. Ale je pravda, že kdybych byla bohatá, vybírala bych si jen to nejzdravější a nejkvalitnější. Ale nejsem :-D

[7]: To jsem ještě byla mladá a statečná, ale to je fakt dávno :-D Ano, lékaři by se na některé metody neměli koukat skrz prsty. Spíš by je měli prozkoumat a věda jako taková by je mohla používat i vylepšit.

9 ANA ANA | Web | 8. července 2014 v 12:17 | Reagovat

Beru to jako vyjímečný detox, časově omezený, protože si vážně nedovedu představit, se tímto živit nastálo. A je to teda hodně drsná dieta!
Přesto, jestli má někdo opravdu problémy, mohl by to zkusit. Vždyť jde o šest týdnů, ne o celý život. Zajímavý recept, a víš že věřím, že jsi byla energií nabitá a se svěžím myšlením? Myslím že dnešní potraviny dovedou pořádně zaneřádit organismus člověka. Tohle by bylo perfektní jako očista.
Jako očistnou kůru jsem četla i návod s rýží. Tedy jenom rýže, nic než rýže, a pak se po týdnu přidávalo. To se mi zdá být ještě drsnější než ten tvůj recept, ale efekt to mělo podobný - tedy pročištění organismu, odlehčení od škodlivin, které se postupně vyplavovaly a mělo to i dobrý efekt na alergie.
Třetí podobná, ale asi nejméně drastická, je tukožroutská polévka, která se jí pouze týden (ale klidně se to může dát několikrát do roka) a je poměrně pestrá a vlastně, stavěná na dělené stravě. (Ale mělo by to být pravá tukožroutská, i s přídavkem běžného jezení ovoce a zeleniny, někteří nezodpovědní ji uvádějí jenom jako polévku a to nestačí, pak se nedivím, že lidi zklamaně nevydrží po třech dnech a tukožroutskou proklínají do konce věků.)
Dobrý článek a dobrý návod!
(P.S. kdybys chtěla tu tukožroutskou vyzkoušet, je taky prima odlehčovací, a našla bys recept a návod u  - zde:
http://eumenidas.blog.cz/1002/tukozroutska-polevka
Krásný den! :-)

10 Anidea Anidea | E-mail | Web | 8. července 2014 v 15:25 | Reagovat

[9]: Díky za výborný příspěvek, který zajímavě rozšiřuje téma. Nechceš napsat podrobnější komentář o rýžové dietě? Nebo případně článek, který bych zveřejnila s Tvým jménem?
(Tahle dieta je na 6 týdnů proto, že je to doba, za kterou se v těle údajně vymění veškerá krev.)

11 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 9. července 2014 v 21:30 | Reagovat

Slyšela jsem, že takové stravování se velmi vyplácí a stále víc lidí přechází na živou (syrovou stravu). Vyadají mladě, přestaly jim šedivět vlasy a mají spoustu energie. Tělo prý vydá nejvíc energie, aby zpravovalo tepelně připravené potraviny. Nevím , zda bych při velké sportovní zátěži vydržela bez živočišných bílkovin. Sice maso moc nejím, ale musím, protože chodím darovat krev. Nejím vepřové, jen ryby a občas krůtí a kuřecí, výjimečně hovězí.

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 9. července 2014 v 22:36 | Reagovat

Velmi zajímavé čtení. Vím, že syrová strava je zdravá, také jsem se o podobnou pokoušela, ale stále se jíst nedá, tedy alespoň mně se nedařilo. Zajímal by mne dozvuk - dáš si ještě někdy chleba se sádlem a cibulí a nemáš takové příznaky? Vyléčilo se to nastálo, nebo jsi někdy dietu opakovala?

13 Ježurka Ježurka | Web | 11. července 2014 v 16:49 | Reagovat

To je zajímavé a máš můj obdiv, že jsi to vydržela. Já mám docela ráda ovoce, i když taky ne všechno, zeleninu - no to by bylo horší, bez ochucení? To nevím, ale kdybych asi musela, tak bych to zvládla. Ale taky by mi určitě chybělo maso. To já ráda. Uzenina by mi tak nechyběla, to mám raději sýry. Ale dík, že to vím.

14 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. července 2014 v 19:54 | Reagovat

[11]: A taky se cítíš tak dobře? Tvůj jídelníček vypadá velmi rozumně.

15 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. července 2014 v 19:57 | Reagovat

[12]: Chleba se sádlem už mi moc nechutná, ale když si ho dám, nic mi není. Pokud nesním něco opravdu nechutného, nic mi není. Dietu jsem jednou zkusila zopakovat, abych se zase cítila tak dobře. Ale neměla jsem dostatečnou motivaci - žádné závažné zdravotní problémy - a tak to nedopadlo, po týdnu jsem se na to vykašlala :-)

16 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. července 2014 v 19:59 | Reagovat

[13]: Dík za obdiv, tenkrát jsem fakt byla dobrá :-D . Uzeniny vlastně taky moc nejím. Myslím, že jsou ze všeho nejnezdravější... Zvlášť ty kupované. Maso mi chybělo moc, to já ráda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama