JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Falešný hovězí biftek

1. září 2014 v 20:00 |  Kuchyně
V posledních (hodně) letech mě rozčiluje vysoká cena kvalitního hovězího masa, které by se dalo mrsknout na pánev. Protože ho mám moc ráda a především mám ráda pořádný kus flákoty, prohledala jsem své staré recepty a nyní často sjíždíme tenhle, o který se s vámi chci podělit. Chuťově je vynikající, nedrahý a jeho další nespornou výhodou je skutečnost, že takový biftek rozkouše i člověk s chatrným chrupem nebo nezkušené dítě, je velmi jednoduchý a rychlý. Nikomu se nemůže stát, že by návštěvě předložil tuhé maso, prostě se to nedá zkazit. Moc chutná i chlapům.

Rozpočet pro dva dospělé a jedno dítě (ale velmi dobře to zbaští i dvě osoby):

400 g hovězího masa nevhodného k rychlé úpravě (i přední)
2 žloutky
3/4 lžičky soli
1 lžička pepře (naše dítě nerado pepř, tak nám to pepřím až na talíři, ale je to škoda)

Maso umeleme, přidáme další suroviny a velmi dobře uhněteme, abychom rozrušili všechny "granulky" po umletí. Musíme vytvořit hladkou kašičku, jinak by se maso na pánvi rozpadalo.
Vlhkýma rukama uplácáme placky, které vkládáme do rozpáleného oleje a poprvé obracíme velice brzy, aby se maso zatáhlo a pustilo co nejméně šťávy. Pak už postupujeme stejně jako u bifťoura, podle toho, jak ho má kdo rád propečený. Když to chceme propečené úplně, opékáme po prvním otočení asi 4 minuty po každé straně.

Vyfotila jsem ho bez přílohy, abych někomu nepodsouvala, co třeba nerad. Ať si to každý dá s tím, co má nejraději. S hranolky, bramborem, americkými brambory... Co já vím.
Dobrou chuť!

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Sugr Sugr | E-mail | Web | 1. září 2014 v 20:09 | Reagovat

Jó - představ si, že tyhle "placičky" jsme měli minulý víkend na oslavách u mého AP. Byly výborné! ;-)  :-)
Dělali je na grilu, mňam! ;-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. září 2014 v 20:25 | Reagovat

Vypadá to zajímavě, recept si ukládám a někdy určitě vyzkouším. :-)

3 Kitty Kitty | Web | 1. září 2014 v 20:55 | Reagovat

I já si recept ukládám, abych mohl koupit maso. Na grilu budou éňoňuno. Jako - nápad výborný a můžeme mít bifteka. Já jsem pravýho bifteka nikdy neměla - na svatbě mé sestry ho měli, ale já jsem vozila autem svatebčany a žádný nezbyl... ;-)

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. září 2014 v 21:56 | Reagovat

[1]: No vidíš :-D Já jsem nemyslela, že bych objevila Ameriku. Je to starý recept, jen jsem na svých známých zjistila, že není moc známý.

5 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. září 2014 v 22:03 | Reagovat

[2]: Vážně je to dobrota :-)

6 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. září 2014 v 22:05 | Reagovat

[3]: Já jsme měla biftek jen jednou a trochu mě zklamal, byl tak nějak tuhý. Smutná historka z té svatby :-! Na grilu jsem to nezkoušela, to musím :-)

7 pavel pavel | Web | 1. září 2014 v 23:19 | Reagovat

Když já maso nejím, tak nemám problémy. :-D

8 Anidea Anidea | E-mail | Web | 2. září 2014 v 19:19 | Reagovat

[7]: Budu muset napsat nějakou úvahu o vegerariánství :-D

9 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 3. září 2014 v 14:10 | Reagovat

Hmm to budu muset vyzkoušet, jestli správně chápu, vtip je v tom velmi jemném umletí?

10 Anidea Anidea | E-mail | Web | 3. září 2014 v 18:52 | Reagovat

[9]: Nikoli, umleté je to úplně normálně. Ten vtip spočívá v pečlivém uhnětení. Mačkám to, až mi maso prolézá mezi prsty. Ale tuhle jsem to odflákla a taky to drželo pohromadě :-)

11 Vendy Vendy | Web | 4. září 2014 v 22:21 | Reagovat

Cena hovězího mě taky ničí a hovězí už jsem neměla pěkně dlouho, ani do polévky.
A přitom je moc dobré.
Hovězí biftek tímto způsobem - může být dobrý. Ale nevím, jestli bych do toho šla, poslední dobou nějak připaluji všechno, do čeho se pustím :-D  :-D
Možná bych mohla takové placičky udělat i z normálního mletého masa. Jen by to nebyl biftek, pravdaže... :-D

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. září 2014 v 20:12 | Reagovat

[11]: Koukala jsem po dovolené, že u nás hovězí zase podražilo :-! Z normálního mletého jsm to zkusila. V podstatě se rozpustilo...

13 Vendy Vendy | Web | 13. září 2014 v 1:36 | Reagovat

[12]: Aha. Tak to asi ne... 8-)  :-)

14 Vendy Vendy | Web | 13. září 2014 v 1:36 | Reagovat

[12]: On je podzim. Mně připadá, že na podzim vždycky nenápadně zdražují, aby mohli v lednu, až se zdraží oficiálně, takzvaně držet staré ceny a tvářit se jako lidumilové. Všimla jsem si toho už dvakrát, v posledních letech.

15 Anidea Anidea | E-mail | Web | 14. září 2014 v 21:28 | Reagovat

[14]: Mě se zdá, že zdražují docela nápadně :-) To maso, to je síla...

16 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 10. října 2014 v 18:48 | Reagovat

Zkusím to také. :-)

17 Anidea Anidea | E-mail | Web | 12. října 2014 v 21:48 | Reagovat

[16]: Zkus :-) Pro sportovce vhodné :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama