JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Houbová omáčka "Kloboukovka"

21. září 2014 v 13:46 |  Kuchyně
Rostou houby a tak stojí za to podělit se o recept na kloboukovou houbovou omáčku. Pro milovníky hub se jedná o gastronomický zážitek, jsou to totální houbové orgie. Odpůrci hub prchají a omdlévají.
O co se jedná?
Nasbíráme velké houby a uvaříme celé klobouky. Čím větší, tím lépe.
Vařím to ze všech druhů hříbků. Nejlepší je samozřejmě z praváků, ale není to k zahození ani z panských hřibů nebo velkých babek a modráků. Nezkoušela jsem bedly, protože nejsem zrovna znalec hub a nějakou záměnou za jedovaté houby bych nerada poslala sebe i celou rodinu na pravdu boží.

Recept pro 3 osoby:

6 pořádných hřibů s kloboukem o průměru větším než 10 cm (menších prostě potřebujeme víc)
1 větší cibule
máslo
1/2 l sladké smetany, čím tučnější, tím lépe
hladká mouka
sůl

Houby očistíme a můžeme uříznout nohy, které pak nakrájíme na plátky. Máme-li pochybnosti, jestli klobouk není červavý, nakrojíme ho od kraje do středu a koukneme se. Klobouk lze rozkrojit na půl, ale je to škoda.
V hrnci na másle zpěníme velmi jemně nakrájenou cibulku, pak zalijeme malým množstvím vody a vložíme klobouky.
Osolíme.
Po deseti minutách přisypeme nakrájené nožičky.
Vaříme dalších 10 až 25 minut, podle velikosti klobouků. Občas ode dna promícháme, aby se nepřilepily. Jestli jsou vařené, můžeme zkusit pícháním vidličkou. Když to nevrže, je to hotové. Jednou jsem měla tak veliké klobouky, že jsem je vařila třičtvrtě hodiny. To pak stačil každému jen jeden.
Ve smetaně pořádně rozkvrdláme vrchovatou lžíci hladké mouky a přilijeme k houbám. Opatrně ode dna promícháváme a vaříme dalších 3 až 5 minut.
Podáváme s houskovým knedlíkem.

Každý kraj a každá rodina má své varianty dochucení. Někde pepř, někde kmín, jinde dělají cibulku na sádle nebo slanině. Připravte si to podle svého. Já to nejraději takhle, aby mi nic nerušilo houbovou chuť.

Houbičky v hrnci před vmícháním smetany - a na talíři

Tento recept je můj vlastní "vynález". Jestliže si ho přejete použít na svých stránkách, nekopírujte ho prosím. Odkažte na něj.

Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 21. září 2014 v 14:31 | Reagovat

Pozdě! Dva veliký hřiby jsem skrájela a dala do mrazáčku. V nejbližších dnech je spotřebuju.
V čem je kouzlo celých klobouků? Já bych mohla použít veliký žampiony, ty zde nacházím všude pár metrů od nás... ;-)

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 21. září 2014 v 15:54 | Reagovat

To kouzlo spočívá v tom, že se můžeš do té houby pořádně zakousnout. :-D

3 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 21. září 2014 v 17:21 | Reagovat

Úžasná lahůdka, taky miluji a vařím velmi, velmi podobně :-)

4 vik vik | E-mail | Web | 21. září 2014 v 20:02 | Reagovat

Tedy, jak normálně na omáčky moc nejsem, tak tuhle bych rád minimálně ochutnal :-P
K těm bedlám .. nejsem houbař a vždycky jsem myslel, že bedla se zaměnit nedá. Tak jsem rád, že jsem si ten omyl zavčas mohl napravit. :-)

5 Anidea Anidea | E-mail | Web | 21. září 2014 v 20:09 | Reagovat

[3]: Dík za návštěvu :-)

6 Anidea Anidea | E-mail | Web | 21. září 2014 v 20:14 | Reagovat

[5]: Tahle omáčka má i tu výhodu, že kvůli velkému množství hub oproti pár plátkům, jak se to dělá obvykle, vznikne pořádně silný houbový vývar, takže je to hodně výrazné :-) S těma bedlama mě neber vážně, já ve skutečnosti nevím, jestli se dají s něčím splést. Ale prostě se jich bojím. Třeba sem přijde nějaký znalec hub a vysvětlí nám to :-D

7 Vendy Vendy | Web | 21. září 2014 v 20:18 | Reagovat

To je fascinující. Možná se tím líp vychutnají houby samotné. Vzpomínám si, že když jsme smažili pýchavku, synovec, který nám ji donesl, nám poradil, ať ji krájíme na silnější plátky, aspoň 1,5 až 2 cm. A byla vážně lepší, než co jsme dělali předtím. :-)
Hřiby mám ráda, a houby vůbec, akorát že je nesbírám, ony přede mnou utíkají. :D

8 Vendy Vendy | Web | 21. září 2014 v 20:18 | Reagovat

[6]: P.S. taky jsem myslela, že bedla se nedá s ničím zaměnit, je hodně originální... nebo jo? :-)

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 21. září 2014 v 20:25 | Reagovat

[7]: Čím větší kusanec, tím líp. Je potřeba se mít do čeho pořádně zakousnout :-D

[8]: To je přesně to, co nevím. :-!

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 21. září 2014 v 21:29 | Reagovat

Houby nejím. Jedině houbovou omáčku, ale ta musí být rozmixovaná na cimpr campr. :-)

11 Karča Karča | Web | 21. září 2014 v 21:45 | Reagovat

To vypadá docela chutně:)
Houby sice nejím, ale po tomto článku uvažuji že začnu :D Vypadá to vážně lákavě :-)

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 22. září 2014 v 8:33 | Reagovat

[10]: To jsi na tom stejně jako můj tchán :-) Prostě proti gustu žádný dišputát.

[11]: Jestli houby nerada, tak to ani nezkoušej :-D

13 Ježurka Ježurka | Web | 24. září 2014 v 16:23 | Reagovat

No, vypadá a chutná to jistě skvěle. Jen to má jednu chybu. Nejsou houby. Škoda. A ze žampionů by to asi nešlo, co? Ty totiž dostanu koupit a těch se kupovaných nebojím. :-D

14 Anidea Anidea | E-mail | Web | 25. září 2014 v 10:54 | Reagovat

[13]: Myslím, že by to ze žampionu šlo. Ale bylo by to zase něco trochu jiného :-)

15 pavel pavel | Web | 7. října 2014 v 0:08 | Reagovat

To je normální recept, tak to podobně dělám, ale solím je až později.  :-)

16 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 10. října 2014 v 18:39 | Reagovat

Podobnou máčku dělám i já, jen houby víc nakrájím. :-)

17 Anidea Anidea | E-mail | Web | 12. října 2014 v 21:51 | Reagovat

[16]: A to je právě ta chyba :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama