JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Houskové knedlíky

5. listopadu 2014 v 20:00 |  Kuchyně
Ale ne, nemyslím si, že jsem houskovými knedlíky objevila Ameriku. Jen jsem si všimla, že hospodyňky stále častěji podávají ke svým jídlům knedlíky kupované. Nedávno jsem to také udělala a byla jsem upřímně překvapená, jak je tenhle komerční výrobek hnusný.
A tak jsem se rozhodla připomenout, jak je takový obyčejný český knedlík jednoduchý. Jediný opruz spočívá v čekání, než to vykyne. Ale to je bohatě vyvážené nejen tím, že domácí knedlík je mnohem lepší než ten koupený, ale i tím, že víme, "co v tom je".

Základní recept na domácí houskové knedlíky:

450 g hrubé mouky (ale nám víc chutná z polohrubé)
250 ml mléka
2 celá vejce
1 pytlíček sušeného nebo 1/2 balíčku čerstvého droždí
1 malá lžička soli
2 rohlíky

Vejce a droždí rozvedláme v mléce. Mouku a sůl smícháme v míse na knedlíky. Vlijeme mléko a promícháme. Pak mícháme v míse dokola od krajů do středu a to tak, že od spoda nahoru. Děláme to tak dlouho, dokud se na povrchu těsta nezačnou dělat puchýře, což se stane tak po minutě míchání. Pak přidáme rohlíky nakrájené na kostičky, dobře promícháme a necháme hodinu až hodinu a půl (podle teploty prostředí) vykynout. Vytvoříme dvě šišky a hodíme do vřelé vody, ve které už je lžíce mouky (povrch knedlíku pak není slizský) a vaříme 25 minut. V půlce vaření šišky otočíme podle podélné osy o 180 stupňů, aby se uvařily rovnoměrně.
Když knedlíky vyndáme, musíme je ihned propíchat nebo nakrájet na kolečka, aby se nám nesrazily. Horké je krájíme kráječem na knedlíky nebo nití. Vychladlé propíchané můžeme normálně nakrájet nožem.


Tags: domácí výroba potravin, domácí strava, domácí kuchyně
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sugr Sugr | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 20:03 | Reagovat

Téda ty jsi to krásně uvařila a nafotila, mně se nejvíc líbí ta poslední fotka. Masíčko a omáčka, akorát že mně by stačil knedlík jeden, nejsem takový jedlík! ;-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 20:14 | Reagovat

Povedený! Je fakt, že mezi kupovaným a domácím knedlíkem je markantní! :-)

3 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 22:11 | Reagovat

Krása :-)

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 22:17 | Reagovat

[1]: To bylo krůtí stehýnko :-D

[2]: To mi povídej :-)

[3]: Díky :-)

5 Ema Ema | E-mail | Web | 5. listopadu 2014 v 22:39 | Reagovat

Jiný, než domácí knedlík se u nás na talíř nedostane. Využívám domácí pekárnu.:-)
Přeji příjemný pozdní večer.:-)

6 Černý drápek Černý drápek | Web | 6. listopadu 2014 v 21:45 | Reagovat

Jéé tyhle taky děláme! Milujeme! :)

7 Jana Jana | Web | 6. listopadu 2014 v 22:48 | Reagovat

Knedlíky dělám raději z hrubé mouky, ale ty tvoje vypadají na fotce moc dobře. Kdysi jsem měla ráda hodně měkké knedlíky, i manžel je chválil, jenže vypily moc omáčky :-)

8 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 18:19 | Reagovat

Kupované knedlíky by u nás nikdo nejedl. :-)

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 7. listopadu 2014 v 18:34 | Reagovat

[5]: To děláte dobře. Vidíš, domácí pekárnu mám taky, ale míchám to ručně :-D

[6]: Jasně, jsou to úplně normální české knedlíky :-)

[7]: Mám dojem, že když jsou z polohrubé mouky, míň sají :-)

[8]: A tak je to nejlepší :-)

10 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 8. listopadu 2014 v 8:12 | Reagovat

Nádhera :-) .
Já moc děkuji, konečně knedlík vyzkouším. Přiznám se, vždycky ho kupuji :-! .
Ale spotřební civilizaci podvracím moc ráda a ještě radši si pochutnám na domácím knedlíku :-)

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 10. listopadu 2014 v 16:50 | Reagovat

[10]: Držím palce, ať se Ti podvracení i knedlíky daří :-)

12 Katka Katka | E-mail | Web | 15. listopadu 2014 v 21:47 | Reagovat

Právě jsem si svařila lák na svíčkovou....přiznám, že jsem se zanášela myšlénkou, že se na domácí knedlík vy....ale jestliže se tímto způsobem podvrací civilizace, jdu do toho zgruntu ;-)

13 Anidea Anidea | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 18:12 | Reagovat

[12]: Podvracej, podvracej :-D Ke kupovanému knedlíku je svíčkové škoda!

14 Prófa Prófa | 17. listopadu 2014 v 23:29 | Reagovat

Dovolil bych si dodat jednu maličkost. Kdykoli se moje maminka chystala na knedlíky, poslala mne do koloniálu (tak se dřív říkalo prodejnám potravin) pro včerejší žemle. Byly tuhé a tím pádem se  v knedlíku neroblívatěli a knedlík byl přiměřeně načechraný a nechoval se jako piják. Žemle byly z toho samého materiálu jako housky, ale protože nebyly pletené lepší se krájely na kostičky. Vypadaly jako větší dalamánek. Zkuste starší pečivo a uvidíte. 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama