JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Stará chodská kuchyně

15. listopadu 2014 v 20:00 |  Kuchyně
Začátkem letošního července jsme vyráběli velkoplošné samolepy pro národopisnou výstavu v obci Díly na Chodsku.
Součástí výstavy byly také původní chodské recepty. Jsou levné, prosté a rychlé. Pár jsem jich pro vás vybrala. Myslím, že by mohly někoho zaujmout:

ŠLEJŠKY (na Postřekovsku se jim říká "nahý děti")

1 kg brambor, 40 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl
Uvařený brambůry nastrouháme, přidáme sůl, hrubou mouku, vejce ha vypracujeme tuhý těsto. Z těsta vyválíme na vále váleček, krájíme z něho menší kousky, který upravujeme na šlejšky 5-7 cm dlouhý. Hotový pokládáme na pekáč vedle sebe. Pečeme v horký troubě. Upečený buď pomastíme ha nebo políváme kváskem ha ještě zapékáme.
Kvásek: do mlíka nebo kyselý smetany rozkvedláme vejce, přidáme sůl, drobet hladký mouky a podlíjeme šlejšky, který dohromady s kváskem ještě chvíli pečeme. Teký se můžou šlejšky vařit ve vodě, dokud nevyplavou na povrch. Pak se podávají k masu. Můžou se teký podávat jenom vomaštěný ha posypaný smaženou strouhankou nebo moučkovým cukrem.

Text a fotografie -Jana a Kateřina Karpíškovy z Postřekova:

TOČ

1 I mléka, 6 velkých brambor, 1 kg hrubé mouky, 2 vejce, 50 g kvasnic, česnek, sůl
Brambory osolíme a nastrouháme. Před upotřebením je dáme do čisté utěrky, nebo plátěného sáčku a dobře vymačkáme. Z mléka, kvasnic a trochy mouky uděláme kvásek. Ke kynutému kvásku přidame nastrouhané brambory, mouku, pridáme mléko a vajíčka. Dochutíme česnekem utřeným se solí. Lijeme na sádlem vymazaný litěný pekáč. Necháme 1/2 hod. kynout. Dáme do velmi málo vyhřáté trouby, kterou během pečení silně vyhřejeme. Pečeme asi % hodiny, až se tvoří zlatá kůrčička. Při pečení se může dát na povrch těsta kousek sádla.

VDOLKY

1 šálek husté smetany, 3 polévkové lžíce hladké mouky, trochu soli, 3-4 vejce a máslo
Smetanu, mouku a sůl je třeba rozmíchat tak, aby se netvořily hrudky. Do hladkého těsta se zamíchají 3-4 vejce. Smažíme na rozpuštěném másle buď na pánvičce, nebo v kameninovém pekáčku. Rozpuštěné máslo musí pouze pokrývat dno nádoby, ve které vdolky smažíme.

POLÉVKA NAŠÍ BÁBY

Vezmi hustou kyselou smetanu, přidej lžičku mouky, tři žloutky a vody tak, aby bylo polévky dost. Všechno to smíchej, přidej kousek masa a dej vařit. Osolit musíš teprve až se nese polévka na stůl, jinak by se srazila.

Tyto recepty vypracovaly: Zdeňka Bohmannová a Tereza Duchková
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 15. listopadu 2014 v 20:23 | Reagovat

Šlejšky dělala bábinka a moc mi chutnali

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. listopadu 2014 v 21:13 | Reagovat

Taková jídla by se mi líbila v některých restauracích - jako recepty doby minulé. :-)

3 Katka Katka | E-mail | Web | 15. listopadu 2014 v 21:44 | Reagovat

Vdolky a polívka se mi zdají nějaký divný. Vdolky budou vypadat nako lívance? A polívka - maso se má vařit s kyselou smetanou? Maso se vaří poměrně dlouho a té smetaně by to, myslím, nedělalo moc dobře... O_O A vůbec ta kombinace smetana - maso....kroutím nad tím hlavou. ???

4 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 15. listopadu 2014 v 21:52 | Reagovat

Samý mňaminky :-)
Já se zítra chystám na škvarkový placičky a ještě škvarkový cukroví, ale to si nejsem jista, jestli najdu recept po babičce.

5 Fredy Kruger Fredy Kruger | 15. listopadu 2014 v 23:29 | Reagovat

" Že tlustý jsem  jak prase - bachyně ??
... na vině, - chodská jest kuchyně !!"

" Však říkáme od léta  do zimy :
.... nežer maso ! ... jez byliny,
ovoce ! ... též v lese maliny !
( řve otec ) :  " Né  buchty  máminy !!"

( muž  z rodu jest  Sladkého-Koziny )

" Jez zdravé věci... a  zamřeš  stár !
... sic  dopadneš  jak  tlustý  Lomikar !!
.... když  jídlo  vždy pro všechny  zbodneš !!!

Pamatuj :  do roka... do dne !!"

... hoch vyděšen běží pryč v úprku
dva prsty  strká si   do krku,
.... pak rozmysliv  vrazil tam celou dlaň holou
... a  divoce  zvrací za stodolou !!

... hoch zhubl po týdnu !

... " Kluk  je  ,,šik,, !!"
řvou rodiče :  " Náš milý uličník !"

... hoch pojídá  s kastrolu  lišejník...
" Mám  žaludek zdráv...i konečník !
.... vskutku, - teď je mi dobře !"

" Jsi pašák !"  dí  rodiče   bodře ....

6 Anidea Anidea | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 18:11 | Reagovat

[1]: Já jsem je nikdy nejedla... Jsou dobré?

[2]: Máš pravdu, to je výborný nápad!

[3]: Já jsem to zatím nezkoušela, tak nevím.

[4]: Až najdeš, sem s ním! Babička je dělávala a já po ní už nemám recept - zejména ty placky.

[5]: Zbyly buchty makové? Já chci taky takové!

7 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 16. listopadu 2014 v 19:46 | Reagovat

Jako dítěti mi chutnali, ale dnes, nevím, ale asi bych je zdlábla taky :-D

8 Sugr Sugr | E-mail | Web | 18. listopadu 2014 v 18:16 | Reagovat

Neznám ani jedno, škvarky už nějak nemusím a také se snažím hlídat si kila, ale vypadá to pěkně, tak dobrou chuť! :-)

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 22. listopadu 2014 v 13:22 | Reagovat

[7]: Asi je co nevidět uvařím :-)

[8]: To víš, jiný kraj, jiný mrav.

10 karlaprazakova karlaprazakova | Web | 22. listopadu 2014 v 13:50 | Reagovat

[6]: Recept na placky jsem našla, na cukroví nee, ale máma se ještě podívá :-) .
Placky dělám z půl kila polohrubé mouky, 30 dkg škvarků nakrájím a zahřeju s troškou sádla, sůl, 2 vejce a kvásek z kostičky kvasnic, trošku cukru a mléka. Vše smíchám, nechám vykynout a vyválím asi půlcentimetrovou placku a vykrajuji kolečka skleničkou. Peču na pečícím papíru na horkovzduch. Před pečením se dají posypat nějakým kořením, tentokrát jsem posypala troškou kari.
Byly vynikající :D  :-)

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 26. listopadu 2014 v 18:08 | Reagovat

[10]: Díky moc! To je určitě to samé, co pela babička :-)

12 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 30. listopadu 2014 v 13:37 | Reagovat

Šlejšky jsem našla v kuchařce po babičce. :-)

13 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. prosince 2014 v 9:54 | Reagovat

[12]: Já jsem je ještě nejedla.

14 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 1. prosince 2014 v 14:06 | Reagovat

[13]: Já také ne. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama