JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

O kupovaných jogurtech

4. února 2015 v 20:37 |  Články
V minulém článku Jak předejít chřipce jsem mimo jiné psala, jak je zdraví prospěšné, když jíme denně jeden jogurt. Moje informace nebyla úplná. Jde o to, že by člověk sice měl sníst denně ten jogurt, ale ne kupovaný. Shodou okolností mi zrovna přišel email o jogurtech, který musí vyděsit každého, kdo si někdy nějaký koupil.
Tady je výňatek, celé je to velmi dlouhé:

"ZDRAVÉ" JOGURTY
Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost provedlo rozsáhlou výzkumnou studii na téměř 1.000 vzorcích jogurtů vyráběných různými mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené jogurty zdravé, jak tvrdí reklama. Výsledky výzkumu se ukázaly být zklamáním: jogurty nemají na lidské tělo zázračný terapeutický efekt, ani nezlepšují imunitní systém!!!
Podle výzkumu nemají jogurty žádný pozitivní vliv na chemické procesy v lidském zažívacím systému. Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela neprospěšné - tělo nerevitalizují, jak tvrdí reklamní slogany jejich výrobců - uvedl Medpulse.
Mnoho společností vyrábějících jogurty stále působí na potenciální zákazníky starými slogany, tvrdícími, že jejich produkty mají vysoce pozitivní vliv na zažívací systém a tělo jako celek.
Zkrátka jogurt není nic jiného, než atrapa. Navíc některé jogurty, stejně jako další typy mlékárenských produktů, mohou být pro lidské zdraví nebezpečné. Mnoho jogurtů dostupných dnes ve všech obchodech na světě nemá s produktem vymyšleným před několika tisíci let na území moderního Bulharska nic společného.
Stále věříte mýtům o probiotických bakteriích, které zlepšují imunitní systém a zažívací trakt? Pokud ano, jste oblbováni.
V Moskvě došlo k mnoha případům, kdy lidé vedoucí zdravý způsob života byli nakonec hospitalizováni. Mnozí z těchto pacientů byli diagnostikováni s pankreatolýzou. Po dotazu na jejich jídelníček řekli, že konzumovali jogurtové nápoje Danone, jako Actimel a další. Pankreatolýza je velmi nebezpečná nemoc, která ničí slinivku.
Na tomto faktu není nic překvapivého. Actimel, jako mnoho dalších produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo. Geneticky modifikované typy škrobů mají velké molekuly. Chemici, kteří takové látky vyrábí, říkají, že je nemožné předpovědět, jak se budou tato molekulární monstra chovat v lidském těle.
Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných výrobcích, ale také v kečupech a majonézách. Vědci stále neví, jestli se tyto škroby během trávícího procesu rozkládají, a jak. Faktem je, že moderní medicína nyní musí pouze umožnit předpokládat, že takové škroby útočí na slinivku lidské bytosti.
Lidské tělo očividně neví, jaký druh enzymů má vyrábět, aby rozštěpilo tak monstrózně velké molekuly.
Co se týká zázračných probiotických bakterií v moderních jogurtech, bylo zjištěno, že takové bakterie mohou v lidském žaludku vydržet pouze několik minut. Proto nemohou mít na zažívací trakt léčebný vliv. Člověk by měl mít také na paměti fakt, že kultivované mléčné produkty, které byly uskladněny měsíce nebo déle, nemohou přinést vůbec nic dobrého.

Ale protože jogurty jako takové zdraví prospěšné jsou, můžeme si je velmi jednoduše vyrábět doma. Psala jsem o tom vloni v březnu TADY. Je to velmi jednoduché, nemusíte se bát. Čas věnovaný naočkování mléka a vlití do skleniček je minimální a navíc se velmi ušetří, protože koupené jogurty nejsou levné.
Abych nemusela pouštět troubu, pořídila jsem si jogurtovač. Večer do něj postavím skleničky s naočkovaným mlékem a ráno je dám s hotovým jogurtem do lednice. Dobře vím, že tam nemám žádné zahušťovadlo, podivný škrob nebo barvivo.
Nenechte si ničit zdraví velkovýrobci potravin, kterým nejde o náš prospěch, i když se nás o tom v reklamách snaží přesdvědčit. Jde jim o jejich vlastní zisk a kvůli němu do svých výrobků dají kde co. Ukažme jim, že nezdravé potraviny od nich nechceme a můžeme začít třeba s jogurtem!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sugr Sugr | E-mail | Web | 4. února 2015 v 20:42 | Reagovat

Znám ten recept na domácí jogurty už moc let, šup s nimi pod peřinu a ráno jsou hotové.Tedy tak zněl recept starý. ;-)

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 4. února 2015 v 20:51 | Reagovat

Domácí jogurt jsem dělala, když byly děti malé. Dnes kupuji Hollandia.

3 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 4. února 2015 v 22:08 | Reagovat

Když už si kupuju jogurty, tak jedině takový ty poctivý, kterejm se navrchu dělá smetana nebo tvaroh :) buď český nebo slovenský výroby, a bez příchutě. To je téměř jistota. Takový ty jogobelly a podobný "směsi" - to je synonymum pro jed.

4 Ema Ema | E-mail | Web | 4. února 2015 v 22:14 | Reagovat

Kupuji české jogurty.
Hezký večer přeji.:-)

5 Melissa Melissa | Web | 5. února 2015 v 0:00 | Reagovat

Takovéhle typy článků nelze brát vážně.Každý se vám bude snažit říct něco jiného,vnutit vám místo toho něco nového,zastrašit vás,apod.A proč?Celé je to o byznysu,o penězích a dalších věcech.Člověk sám musí vědět,co mu dělá dobře,dávat si pozor na to,co jí a nevěřit všemu,co se zrovna někde napsalo.Dělat si doma v dnešní době jogurt mi přijde jako blbost,když jsou obchody plné nejrůznějších jogurtů.Stačí si jen vybrat kvalitní a ne hledat ty nejlevnější,což velká většina lidí bohužel dělá. :-?

6 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 5. února 2015 v 11:45 | Reagovat

[5]: Velký zastánce systému, co? :)

Ono když si o těchhle věcech zjistíš trochu víc, tak ti podobné články přestanou připadat jako blbosti. Jasně, člověk by měl poslouchat své tělo a jíst jen to, co mu dělá dobře. Problém u těchhle prefabrikovaných chemických s**ček je ale v tom, že jsou toxické ne z krátkodobého, ale z dlouhodobého hlediska. A až se to projeví, je už pozdě na to, aby s tím člověk něco dělal. A pak mu možná dojde, kde udělal chybu.

Celé to není zdaleka jen o byznysu a penězích - peníze jsou jen zástěrka, jde to mnohem výš.

7 Melissa Melissa | 5. února 2015 v 12:27 | Reagovat

[6]:O těchto věcech mám zjištěno dost.Zdravou výživou se zabývám,takže o tom něco vím. :-P

8 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. února 2015 v 18:58 | Reagovat

[1]: Jasně, takhle to jde taky. Já to ale raději dělám v troubě nebo jogurtovači :-)

[2]: Já ty jogurty ddělám taky hlavně pro dceru. Bála bych se jí dát kupovaný. Není šprochu... :-D

[3]: Jen jestli jsou poctivý :-D

[5]: Díky za otevřeně vyjádřený názor. Já věřím, že je především důležité, aby člověk věděl, jak si doma některé věci vyrobit, kdyby náhodou chtěl nebo potřeboval.

9 Macin Macin | Web | 8. února 2015 v 9:11 | Reagovat

Jogurty už nekupuji, jsou předražené a tak si je také dělám sama.S domácí marmeládou je to lepší, než to kupované bílé cosi ;-)

10 Elis Elis | Web | 8. února 2015 v 12:08 | Reagovat

To je pravda, jogurty v obchodě nejsou pravé jogurty, je to hnus, který je upraven bůhví čím aby lidem chutnal, jednu dobu jsem o jogurtovači uvažovala a už jsem byla rozhodnuta ho koupit, ale nakonec jsem to neudělala a mléko velmi omezuji, zahleňuje organizmus a je těžké na trávení a dospělý člověk mléko nepotřebuje...

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 8. února 2015 v 13:42 | Reagovat

[9]: Svatá pravda. Dcera je jí s rozmačkamým banánem a trochou cukru. Marmeládu do nich nechce. :-!

[10]: To máš pravdu, že dospělý člověk nepotřebuje mléko. Ale dnes jíme málo zeleniny a tak máme nedostatek vápníku. Kysané mléčné výrobky nám ho můžou pomoci doplnit. :-)

12 Van Vendy Van Vendy | Web | 9. února 2015 v 19:09 | Reagovat

Myslím že tady se dá trochu spolehnout na D testy, jogurty sice kupuji občas "sračkové" jen pro chuť, ale kdybych chtěla kvalitnější, zkusím Hollandiu, ta, aspoň před lety, byla uznaná za jeden z nejlepších. A pak ty jihočeský, ve skleničkách, takový ty se zakysanou příchutí (žádné krémové).
Domácí jogurt jsem kdysi zkoušela dělat, ale bylo to nějaké moc tekuté. A pak, jaké mléko by se na to hodilo? Připadá mi, že ani takzvané čerstvé mléko není zrovna to nejlepší... i když, pořád lepší než trvanlivé.
O tom, že je málo probiotik obsaženo v jogurtu, mi říkala i jedna známá, která propagovala probiotické tyčinky od Akuny. Byly dobré, to jo, ale taky dost drahé, bohužel...

13 Anidea Anidea | E-mail | Web | 9. února 2015 v 21:18 | Reagovat

[12]: D testům dost věřím.
Hustý jogurt mi vzniká z plnotučného mléka. Když mi zvlčí jogurtová kultura a mám jogurt moc kyselý, kupuju právě Hollandii. Z toho se dá usoudit, že se jedná o výrobek, který obsahuje kvalitní kulturu. Jak řekl jeden filmový kritik po zhlédnutí nějakého  nejmenovaného amerického filmu: - Až budu chtít kulturu, otevřu si jogurt.

14 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 10. února 2015 v 19:41 | Reagovat

Na každým šprochu pravdy trochu...ale opravdu jenom trochu :-)
Kupuji si bílé jogurty, nebo holandia jogurty. :-)

15 Anidea Anidea | E-mail | Web | 11. února 2015 v 14:31 | Reagovat

[14]: Zrovna včera dcera dojídala Hollandii, protože jsem potřebovala novou jogurtovou kulturu. Nadávala na konzistenci té Hollandie. Moje zmlsaná holčička, která se vzteká nad každým mým jogurtem, chtěla raději ten ode mě :-D

16 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 12. února 2015 v 15:17 | Reagovat

S tím actimelem se mi to nějak nezdá. Četla jsem studii, kde je dokázáno, že skutečně obsahuje zdravé bakterie a pomáhá obnovovat střevní mikrofloru. Občas si děláme jogurty samy. Nejhorší jsou kupované nízkotučné a vůbec strašák jsou s nula procenty tuku. Tuk tam  totiž musí být nahrazen škrobem, aby jogurt držel, což si málokdo uvědomuje.

17 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. února 2015 v 22:16 | Reagovat

[16]: A ten škrob je z nějakých mutantů!

18 Van Vendy Van Vendy | Web | 14. února 2015 v 20:39 | Reagovat

[16]: Nízkotučné nebo tzv.light nejsou vůbec zdravé, to je pravda...
[15]: Možná že jí sedí konzistence tvých jogurtů, ale s Hollandií jsem fakt bývala spokojená. :-)

19 Anidea Anidea | E-mail | Web | 15. února 2015 v 17:05 | Reagovat

[18]: Teď je Hollandia taková jako hodně "porézní" :-)

20 Van Vendy Van Vendy | Web | 15. února 2015 v 23:20 | Reagovat

[19]: Zkusím ji ochutnat, už jsem ji dlouho nekupovala. Jestli bude horší, nebudu ji kupovat ani nadále... 8-)
A jogurty začnu možná vyrábět sama. Howgh! :-D

21 Eva Eva | 20. února 2015 v 12:56 | Reagovat

Ten mail, který vám přišel, je smyšlenka a poplašná zpráva. Říká se jí "HOAX", databázi najdete na hoax.cz Dolů dávám odkaz zrovna na ten váš e-mail s jogurty. Nic tohoho typu by se nemělo brát vážně. Na internetu jich koluje spousta, např. o deodorantech, romech a slevách na léky, nabídky štěňat atd...

http://hoax.cz/hoax/nebezpecny-moderni-jogurt/

22 Anidea Anidea | E-mail | Web | 20. února 2015 v 13:09 | Reagovat

[21]: Však já vím co je hoax. Ale taky, když čtu složení na kelímku jogurtu, že tam třeba nemá co dělat škrob. Nicméně díky za odkaz, informace se mají vždycky prověřovat :-)

23 Em Age Em Age | Web | 5. března 2015 v 10:57 | Reagovat

Není zrovna dobré to číst a jíst při tom jogurt. :D Nicméně jakkoli je to paradoxní, přesně to se právě stalo. :D

Tento článek, pravda, mě docela vystrašil. Pořád jsem si představovala tu velkou molekulu, asi si o tom najdu něco víc...

24 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. března 2015 v 16:31 | Reagovat

[23]: Třeba je to celé jen hloupost. Ale tu molekulu, tu si představuju strašně ošklivou :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama