JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Zavřeniny - první dva týdny

24. října 2015 v 14:06 |  Kuchyně
Před dvěma týdny jsem psala článek "ZAVŘENINY", plný oslnění z nového způsobu uchovávání drobnějších druhů ovoce a dalších, např. lesních plodin.
V článku jsem slíbila pokus s hroznem vína - ono už nic jiného, co by šlo zavřít, na zahradě nemáme. A jak to dopadá?


Hrozen jsem zavřela do sklenice ihned po utržení. Zároveň jsem připravila kontrolní vzorek do sklenice povázané látkou, abych zajistila přístup vzduchu a zamezila množení octomilkám. Já je nemám ráda.
Oba vzorky jsem nechala dva týdny stát na kuchyňské lince, abych je mohla pozorovat.

Stav 10. 10. 2015, ihned po natrhání a zavření:

Vlevo vidíte kontrolní vzorek, vpravo hlavní pokus.

Stav dnes, 24. 10. 2015:


Hlavní sklenice v detailu:


A detail kontrolního vzorku:


Vidíme, že oba hrozny trochu slehly. U hlavní sklenice trochu uschla stopka a praskla jedna kulička. Zelené kuličky jsou nahnědlé a víčko je mírně vypouklé. Kontrolní vzorek vypadá o něco hůř. Stopka uschla úplně, některé kuličky jsou scrvklé a ty, které byly zelené, jsou v háji zcela. Objevují se drobné stopy plísně, zejména na spodní straně kuliček, které jsou v kontaktu se dnem sklenice. U hlavního vzorku žádnou plíseň nepozoruju.
K metodologii pokusu - dalo by se mi vyčítat, že kontrolní vzorek nebyl dost pěkný a byl i částečně nezralý. Ale když mě bylo líto zničit nějaký krásný hrozen...

Výsledky zatím nepovažuju za průkazné. Překvapilo mě, jak dlouho vínu trvá, než shnije.
Nicméně ve mě klíčí malinká naděje, že by to alespoň krátkodobě mohlo fungovat. Byla by to výborná metoda, aby lenoši (jako např. já), neměli žádnou práci se zavařováním ovoce. Jak by bylo krásné ovoce jen natrhat a zavřít a nepořádat kuchyňské manévry s mlýnky na ovoce, hromadami cukru a velkými kastróly nebo s hrnci a teploměry na zavařování!

Průběh pokusu:
Výsledek pokusu:
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. října 2015 v 14:40 | Reagovat

Je prima, že jsi nám pokus ukázala, i když s ne příliš valnými výsledky. Takže to vypadá asi tak, jako volně v lednici po 14 dnech. Pokračuj v pokusech dál, budu se těšit. :-)

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 24. října 2015 v 14:41 | Reagovat

[1]: Asi tak :-) Ale byly v pokojové teplotě.

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 25. října 2015 v 8:25 | Reagovat

Je to zajímavý. Pro kratší přežití ovoce nebo snad zeleniny praktický. Ovšem pečený čaj bych tak nepřechovávala. I když je pečený a zahorka plněný. A už vůbec ne dávat je do šroubovací sklenice. Ačkoli nevím - nezkoušela jsem... :-)

4 Van Vendy Van Vendy | Web | 25. října 2015 v 18:22 | Reagovat

Jsem zvědava, jak to bude dál. Zatím mi taky připadá, že takhle vydrží i víno volně položené (ted pokud se dřív nesežere). Tím ale nechci shazovat tvůj pokus, držím palce! I kdyby kapku seschlo, to není problém, hlavní je, aby to nechytlo plíseň. ;-)

5 Sugr Sugr | E-mail | Web | 26. října 2015 v 19:17 | Reagovat

Hokus - pokus, zajímavé Anideo! ;-)

6 Melissa Melissa | Web | 27. října 2015 v 0:45 | Reagovat

Měla jsi zajímavé pozorování...Jako pokus dobrý:) 8-O

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 27. října 2015 v 15:16 | Reagovat

Mimochodem, taky mi to připadá jako zajímavější zpracování než klasické zavařování. Kdyby to fakt vyšlo, dobrý nápad. ;-)  :-D

8 Anidea Anidea | E-mail | Web | 27. října 2015 v 17:56 | Reagovat

[3]: S tepelně upraveným zavaženým ovocem to nemá nic polečného. Je to prostě úplně syrové :-)

[4]: a [7]: Zatím to moc přesvědčivé není, ale od soboty ten kontrolní vzorek dost zchátral a hlavní hrozen stále vypadá dobře. Taky by se mi moc lbilo, kdyby to fungovalo. To bylo něco pro mě :-D

[5]: A jak říká můj tatínek: Hokus pokus vyblil kus. Snad to tak nedopadne, až ten hrozen ochutnám :-D

[6]: Jsem moc zvědavá, jak to nakonec dopadne.

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 28. října 2015 v 8:24 | Reagovat

[8]: Pochopila jsem. Zkusím takto dnes "zavřít" jádra ořechů. Hned po vyloupání. Snad nějako chvíli vydrží :-)

10 Anidea Anidea | E-mail | Web | 28. října 2015 v 8:59 | Reagovat

[9]: Ne ne, ořechy ne. Ty by zplesnivěly. Zavřít můžeš jenom drobné ovoce nebo lesní pldy jako jahody, ostružiny, švestky, špendlíky, šípky... a to tak, že nejpozději 15 minut po utržení. Nejlíp úplně hned, otrhávat je rovnou do skleniček.

11 Kitty Kitty | E-mail | Web | 28. října 2015 v 11:38 | Reagovat

[10]: Tak fajn. U mě snad by přicházely v úvahu šípky, ale ty už jsou skoro usušený. Radu si nechám v povědomí, třeba se bude hodit jindy. Než to spáchám, zeptám se :-)

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 29. října 2015 v 19:15 | Reagovat

[11]: Počkej, jak to dopadne :-)

13 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 30. října 2015 v 14:51 | Reagovat

To je bezva. Byly v pokojové teplotě. Máme vcelku nevelkou ledničku, takže to bude způsob, jak prodloužit trvanlivost ovoce :-)

14 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. listopadu 2015 v 8:53 | Reagovat

[13]: No jo, ale musí být čerstvě utržené a zavřené do sklenice do 15 minut. Z krámu ne...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama