JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Domácí Lipánek a jogurt

11. února 2016 v 16:18 |  Kuchyně
Europoslanci zatím nevyndali hlavy ze svých zadků a nezačali intenzívně řešit problémy, které uhrožují existenci EU. Tentokrát vydali směrnici o Lipánkovi a jogurtech. Obsahují moc cukru a tuku. Výrobci budou muset měnit receptury.
Já jsem toho názoru, že obsahují především kde co jiného nezdravého a svým dětem tyhle výrobky nedávám už dávno.

Milé maminky, mám pro vás recepty, jak si můžete jogurty a smetanovou přesnídávku pro děti vyrobit doma.
Málo kdo má dneska doma krávu a tak si základní suroviny, které už taky nejsou co bývaly, musíme koupit. Ale aspoň budete vědět, že v tom nejsou kdejaká dochucovadla nebo stabilizátory a tak. Práce to opravdu moc není:


Lipánek nebo Pacholík - prostě smetanová přesnídávka:

2 kysané smetany
1 měkký tvaroh (můžeme použít od odtučněného po plnotučný)
4 lžičky cukru (dávám víc...)
1 vanilkový cukr

Ušleháme (já to dávám do mixéru) a rozdělíme do skleniček se šroubovacími víčky. Uchováváme v lednici, vydrží kolem týdne.
Když tuto hmotu nalijete do formiček a dáte zmrznout, máte Míšu. Dělávám ho v létě. Vmíchám do toho ještě vždycky nějaké maliny nebo tak ze zahrádky. Podle toho, co zrovna dozrává.

Jogurt:

Recept jsem zveřejnila už dávno, tady je link. Ve skleničkách mi jogurt vydrží déle než týden. Dělám vždycky 7 skleniček z 1 litru mléka. Dceři jogurt pak v mističce smíchám třeba s rozmačkaným banánem a trochou cukru, když zrovna nic není na zahrádce. Dobrý je i s marmeládou. Nebo s lentilkami :-)

V neposlední řadě ušetříme i přírodu - tím, že nemáme spoustu obalů od jogurtů a Lipánků, které bychom museli vyhazovat. Prostě pořád dokola používáme svoje skleničky.

Snímek receptu z mé staré sbírky:

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. února 2016 v 16:33 | Reagovat

Jogurty jsem dělávala, když byly děti malé a byla jich větší spotřeba. Lipánek dělám podobný, ale z 2 tvarohů a jedné 33% smetany. Ten nám chutná. :-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 11. února 2016 v 17:39 | Reagovat

Lipánky nedělám, zato si často střihnu kyšku. Orig kyšku vyjím až na pár šmouh obsahu a naliju do kelímku dávku mlíčka. Nejlíp čerstvé polo nebo plnotučné, ale jde to i z krabicáku. Nechám den stát a je to hotové; někdy i dýl. Z jednoho kelímku orig kyšky jsou tak tři resuscitované. Je to zdravé a vím, co tam dám... :-)

3 Helena Helena | E-mail | Web | 11. února 2016 v 21:59 | Reagovat

Děkuji za prima recept. :-)

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 11. února 2016 v 22:29 | Reagovat

[1]: Ono na poměru těch surovin zase rak moc nežáleží :-)

[2]: Jasně, to funguje. Když jestě bylo mlíko nezničené továrním zpravováním, vznikala z něj kyška sama od sebe. Obzvlášť rachle, když byla bouřka :-)

[3]: Není zač :-)

5 anchovickal anchovickal | Web | 12. února 2016 v 23:33 | Reagovat

Super, využiju :-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 13. února 2016 v 12:54 | Reagovat

Máme rádi pribináčka, dělám ho podle receptu Ládi Hrušky - ušlehám šlehačku, vmíchám tvaroh a van. cukr a je hotovo. :-P  :-) Ale vyzkouším i tvůj receptík se zakysankou. :-)

7 Anidea Anidea | E-mail | Web | 13. února 2016 v 22:04 | Reagovat

[5]: Doufám, že Ti bude chutnat :-)

[6]: To musí být taky moc dobré. To zase zkusím já :-)

8 ClyzeBow ClyzeBow | E-mail | 9. května 2017 v 4:32 | Reagovat

cialis find all posts by
http://cialiswithoutdoctor.org - cialis without prescription
  cancer viagra
<a href="http://cialiswithoutdoctor.org">cialis without a doctor prescription
</a> - viagra overdose effects
levitra viagra viagra

9 Phillizbap Phillizbap | E-mail | 6. července 2017 v 4:06 | Reagovat

viagra buy
http://withoutdoctorprescriptions.com - viagra without a doctor
  viagra 10mg or 20mg login
<a href="http://withoutdoctorprescriptions.com">viagra without a doctor
</a> - viagra at 70 plus
viagra generic name pictures

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama