JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Zavřeniny po 4 měsících

19. února 2016 v 12:25 |  Kuchyně
10. října 2015 jsem začala pokus s novým způsobem uchovávání drobného ovoce jménem "zavřeniny" - od slova zavřít. Možná jste zvědaví, jak hrozen vína, který jsem tehdy uzavřela do sklenice, dopadá:



Na obrázku vlevo vidíte čerstvý hrozen ihned po uzavření. Na obrázku vpravu je jeho dnešní stav. Poněkud zplihl a pustil trochu šťávy... ale stále nevypadá shnile. Netuším, v jakém stavu jsou spodní kuličky, ale nechci s tím třepat. Zatím nevím, jak by to chutnalo. Až sklenici otevřu a vzorek ochutnám a přežiju, napíšu. Chystám se k tomu někdy na jaře.
Připravila jsem vínu ztížené podmínky. Mám sklenici postavenou v kuchyni na poličce, aby byla stále v pokojové teplotě. Kdybych ji uchovávala v chladu, možná by hrozen tolik nezplihl.

Průběh pokusu:

Výsledek pokusu:
Zavřeniny otevřeny, 1. 3. 2016

Raději zopakuju princip zavřenin: ovoce musíme zavřít do sklenice nejpozději 15 minut po otrhání. Podle zdroje si vytvoří mikroklima a nezkazí se.
Stav vína mě vede k doměnce, že se tento způsob uchovávání drobného ovoce hodí spíše na krátkodobější konzervaci. Například si v lese rovnou do skleniček nasbíráme maliny a pak je máme víceméně čerstvé několik týdnů do zmrzlin a pohárů. Považovala bych to spíše za alternativu ke klasickému zavařování. Dobře udělané marmelády vydrží mnoho let.

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 19. února 2016 v 14:47 | Reagovat

Víno vypadá relativně dobře. Nemám zahrádku, tak nevyužiju, ale je to zajímavé. Ani neznám malinové místečko. Co najdu, to sním. :-)

2 Anidea Anidea | E-mail | Web | 19. února 2016 v 23:37 | Reagovat

[1]: No jsem zvědavá, jak to bude chutnat...

3 vik vik | Web | 20. února 2016 v 11:07 | Reagovat

Já bych radši ani neochutnával :-D

4 Lenny Lenny | Web | 20. února 2016 v 13:25 | Reagovat

¨Zajímavé :-?  8-)

5 Anidea Anidea | E-mail | Web | 20. února 2016 v 18:18 | Reagovat

[3]: No... Ale jedna kulička mě nezabije :-)

[4]: Nevěřila jsem, že to neshnije za týden.

6 Bocian Bocian | E-mail | Web | 20. února 2016 v 20:10 | Reagovat

Nemal by byť ten zaváraninový pohár sterilný? To hrozno predsa môžu napadnúť plesne zo vzduchu, ktoré sa s ním uzavrú... Či sa mýlim?

7 Van Vendy Van Vendy | Web | 22. února 2016 v 16:13 | Reagovat

Pořád to vypadá dobře. Uvidíš ještě, jak to bude chutnat, po otevření - i tak už víno přežilo víc než tři měsíce a to je docela slušné.
trochu se smrsklo, to ano, ale kuličky révy vypadají nepoškozeně a nesvraštěle. Takže jsem opravdu zvědava, jak to bude po otevření chutnat, jestli to bude jako réva nebo spíš jako burčák. :-D  :-D
Jako alternativa pro krátkodobější uchování by to ale stačilo - do pohárů, do koláčů, a tak. A později vytáhnout klasicky zavařené nebo zamražené odrůdy. :-)

8 Anidea Anidea | E-mail | Web | 23. února 2016 v 18:32 | Reagovat

[7]: Prý to má být perlivé :-) Jsem zvědavá. Já bych to i už "bouchla", ale muž říká, že ještě počkáme...

9 Helena Helena | E-mail | Web | 25. února 2016 v 19:27 | Reagovat

Na tohle jsem se chystala, ale skutek utek. Když to má pan Hájek vyzkoušené, tak je to prima uchovávání potravin v přirozeném fermentačním procesu. Taky jsem zvědavá, letos určitě vyzkouším. :-)

10 Anidea Anidea | E-mail | Web | 25. února 2016 v 19:43 | Reagovat

[9]: Dneska jsme se shodli, že sklenici bouchneme k 1. březnu :-) Jsem opravdu zvědavá. Víčko je nafouklé, asi to bude perlivé. Prý se to má dochutit medem, když je to moc kyselé.
Pana Hájka jsem viděla naživo. Je to fakt mimořádný člověk. Věřila jsem mu a hned jsem to musela vyzkoušet.

11 Helena Helena | E-mail | Web | 25. února 2016 v 20:24 | Reagovat

[10]: Ono u vinných hroznů bude hrát velkou roli cukr, jsou hodně sladké.

Já ti nevím, ale není to vlastně to samé uchovávání i s obilím. Obilí zpracuje jen ten kyslík, který má k dispozici a vydrží tak několik let, by desítky, sice už pak neklíčí ale jíst se dá, možná tady píšu blbosti, říkali o tom trapeři.

12 Anidea Anidea | E-mail | Web | 25. února 2016 v 20:35 | Reagovat

[11]: Do obilných krechtů se má obilí nadusat, aby tam moc nemohl vzduch. Klíčit může pak tak dva roky, jíst se dá o mnoho déle. Ale nemyslím, že by tam byly žádoucí kvasinky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama