JAK PODVRACET SPOTŘEBNÍ CIVILIZACI A JINÉ ÚVAHY

Zavřeniny otevřeny

1. března 2016 v 18:16 |  Kuchyně
Vzpomínáte si, jak jsem nadšeně a postupně informovala, že jsme 10. 10. 2015 započali pokus s hroznem vína uzavřeným ve sklenici podle návodu pana architekta Hájka? Hrozen byl zavřen do sklenice za syrova ihned po utržení.
Dnes, 1. 3. 2016, jsme začali mít dojem, že to je ten správný den, abychom sklenici otevřeli. Trochu si ufoukla a na talířek a světlo boží jsem vytáhla hrozen:




Vypadá parádně, že? Na to, že se více než čtyři měsíce povaloval v kuchyni za pokojové teploty.
Ochutnali jsme.
Jedním slovem - zklamání.
Každá kulička je perlivá až šumivá. Hodně, jako by ji někdo pečlivě napumpoval sodovkou. Myslím, že kdybych toho snědla větší nožství, byla bych na šrot. To by samo o sobě neznělo tak špatně, ale chuť to ztratilo. Vůbec to nechutná jako hroznové víno. Je to takové mdlé, nesladké, nahnilé s nepříjemným ocasem. Když to bylo chvíli na vzduchu a znovu jsme se odvážili ochutnat, malinko, ale opravdu malinko, se to zlepšilo. Sommeliér by řekl, že se chuť rozvinula. Ale kam, to teda nevím. Jestli jsem si malovala, že budu mít v zimě ovoce jako čerstvé pro dceru do jogurtu, tak jsem se šeredně spletla. Je to ovoce mládeži do 18 let nepřístupné.
Ještě zkusím nějaké jahody nebo maliny. Třeba se ukáže, že zrovna hroznové víno je pro tento způsob uchování mimořádně nevhodné. Ještě to úplně nevzdám.
Mám ale silné podezření, že je toho ovoce škoda. Mražené nebo zavařené je lepší. Tenhle způsob bych si zapamatovala na dobu, kdy už nebude žádná civilizace a člověk v zimě vezme zavděk kouskem čehokoliv do huby. Nebo až budu notorickým alkoholikem a zároveň bezdomovcem. Získám takhle alkohol s nejmenším množstvím vynaložené námahy a prostředků. Ačkoliv - jestli v tom opradu vznikl alkohol, to nevím. Možná je to něco ještě horšího. Kdo ví, čím se vlastně v té zavřené sklenici kvasinky a jiné bakterie zabývaly.
Jako ozdoba na krbovou římsu ale docela dobrý :-)

Celý průběh pokusu:

Tags: zavřeniny, uchovávání ovoce, domácí kuchyně, preppers
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. března 2016 v 18:24 | Reagovat

Díky za rozuzlení. Jsem ráda, že po pravdě píšeš, jak to na Tebe působilo, jak to chutnalo. Škoda, že to nevyšlo, třeba bych do toho taky šla. kus ještě jahody a jiné, když budeš chtít. Budu opět zvědavá na výsledky. :-)

2 Sugr Sugr | E-mail | Web | 1. března 2016 v 18:48 | Reagovat

Zkušenost to je, že to nesplnilo tvé očekáváni, to je ale také dobře. Přesvědčila jsi se na vlastní oči a své chuťové buňky. Byl to zajímavý pokus a že nevyšel, to se nedá nic dělat. ???

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 1. března 2016 v 18:53 | Reagovat

Už jsem ten návod dostala z několika míst, ale moc jsem tomu nevěřila. Rozhodně je vždy nejlepší vlastní zkušenost.Vyzkouším jednu sklenici jahod, hned jak se urodí. Pak dám vědět. :-)

4 Anidea Anidea | E-mail | Web | 1. března 2016 v 19:14 | Reagovat

[1]: To víš, k čemu by byl takový pokus, kdybych tajila skutečný výsledek :-)

[2]: Ale líto mi to je. Bylo by to fantastické, kdyby výsledek byl výborný. To by to ale někdo vynalezl už dřív.

[3]: Jo jo, taky ještě zkusím jahody a možná třešně, než to definitivně vzdám. Děj vědět :-), já to sem taky napíšu.
Možná je o vhodné na kratší dobu, jen několik týdnů. Třeba jsem to nechala moc dlouho.

5 Helena Helena | E-mail | Web | 1. března 2016 v 22:04 | Reagovat

Díky za pokus, kdyby to alespoń chutnalo, co? :-D

6 Miloslava Miloslava | Web | 1. března 2016 v 22:12 | Reagovat

Tak to se dalo asi čekat,hrozen je krásně blejskavý,ale uplně až sem cítím tu hnusnou pachuť.
Ne nebudu nic zkoušet,raději to zbaštím čerstvé a basta.
Ale asi jsi to nenechala dlouho,když mě někdo poslal,že to může být rok-br,ano může a rovnou s tím pryč... ;-)  :-)

7 Anidea Anidea | E-mail | Web | 2. března 2016 v 10:57 | Reagovat

[5]: a [6]: No... fakt nic moc. Asi je celé blbost. Ještě jsem si byla znovu přečíst zdrojový článek u pana Hájka. Jemu to chutná.

8 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 4. března 2016 v 20:12 | Reagovat

Aspoň jsi to zkusila :-)

9 Anidea Anidea | E-mail | Web | 5. března 2016 v 20:03 | Reagovat

[8]: Ještě zkusím třešně. Ale moc naděje tomu nedávám.

10 Van Vendy Van Vendy | Web | 8. března 2016 v 19:46 | Reagovat

Škoda. Možná že tu začal základ na burčák. Nebo možná by to ovoce bylo dobré po dvou měsících - i to by byla zajímavá doba úschovy. Ale v případě jahod nebo malin, zkus jen jednu nebo dvě menší skleničky. Kdyby to fakt nevyšlo, byla by škoda vyhazovat obsah.
A když nic, aspoň jsi to zkusila, nic si nevyčítej. Nakonec pořád zbývají dva nebo tři osvědčené způsoby - zavařenina, marmeláda a zmražení. (Včetně čtvrtého, což by mohlo být sušení.) ;-)  :-)

11 Anidea Anidea | E-mail | Web | 9. března 2016 v 22:29 | Reagovat

[10]: Burčák je o dost lepší :-) Maliny aa jahody zkusím. A jak píšeš, jen trochu. byla bych jich fakt škoda :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama